3 Nations Cup Ahnatal 2021

De laatste race in de reeks 3 Nations Cup wedstrijden was dit weekend in Ahnatal, Duitsland. Veel rijders kijken ieder jaar weer uit naar deze wedstrijd. Niet alleen vanwege de karakteristieke baan, maar ook de ambiance maakt deze wedstrijd populair.

De baan van Ahnatal heeft een eigen karakter en is zeer herkenbaar. De baan is zwart van kleur, ligt in een kuil, waarbij het publiek hoger gelegen staat en zo voldoende overzicht heeft op de gehele baan. De sfeer tijdens het weekend was top. Rijders werden aangemoedigd, gevallen rijders kregen applaus en inhaal acties kregen luid gejuich. Er werd wederom twee dagen gestreden om de eerste plek. Met zaterdag de drielandenwedstrijd en zondag was het een open wedstrijd, met veel aanwezige Elite rijders. Zaterdag was het de dag van de cruisers, met veel Nederlands succes.

Cruisers

In de verschillende cruiser klassen doen de Nederlanders het uitstekend. Al jaren zijn wij in deze klasse een dominante factor. Zo ook zaterdag was het Nederland die de boventoon voerde. Er stonden vijf cruiser finales op het programma en in alle vijf de finales was er een Nederlander die won. In de jongste cruiser klasse, was het Simon van Burgel die er met de winst vandoor ging. Roberto Blom pakte wederom de winst in de klasse cruisers 17-29 jaar. In de klasse cruisers 30-44 jaar was het de Nederlander, Rick Bok die als eerste over de streep wist te komen. Bok won de finale voor de Belg, Roy van Aken en clubgenoot, Kevin van Benthem. Bo Kleinhesselink, ook van het Twentse Ros werd vierde en miste daarmee het podium.

Foto: PeeJee Media

In de oudste cruiser klasse was het Jeffrey Bignell, met de winst voor de Duitser Jens Martin en Nederlander, Jochum Visser, van de Heideclub uit Friesland. Bignell is geen vreemde en doet er altijd alles aan om in topvorm aan de start te staan. De rijder van het Dreamteam zal er alles voor doen om met winst naar huis te gaan. Al jaren lang zeer fanatiek in de BMX sport. Ook in Ahnatal was hij gebrand op winst. Bignell pakte in de finale de hole shot en reed een net rondje richting de finish. Met finesse stuurde hij zijn cruiser de baan over.

Foto: PeeJee Media

Winnares in de enige vrouwelijke cruiser klasse dit weekend, was Jennifer Maerten, van HSC de Bataaf. Zij won de finale voor Jane Reacq en Romy van der Wal. Een geheel Nederlands podium. Startend vanaf plek twee, kwam Maerten al snel op kop te liggen. Op het tweede stuk had ze al een lengte voorsprong en bouwde dat op het derde stuk nog verder uit. Haar concurrentie kwam er niet meer aan te pas. Met ruime voorsprong rolde ze haar cruiser over de finish. De buit was binnen.

Foto: PeeJee Media

Zondag

Na een lange zonnige zaterdag, begon de zondag ontzettend koud. Er hing een flinke mistbank over de baan. Tijdens de Elite training was het voor sommige rijders onmogelijk om met bril te rijden. Door de kou besloeg de bril en werd het zicht daardoor belemmerd. Gelukkig was er ook voor de zondag een mooie zonnige dag beloofd, alleen moesten we hier iets langer op wachten. De race kon echter niet wachten en met de eerste moto’s op het programma, was het dan voor sommige ook behelpen. Maar voor iedereen waren de omstandigheden gelijk, dus niemand had er zijn voor- of nadeel van. 93 Manches stonden vandaag op het programma… Voor de Junior Women werd besloten om de derde manche tijdens de finales te rijden. Andere moesten ervoor zorgen dat ze via een 1/8e finale, de finale wisten te bereiken. Ook vandaag was het weer een spannende dag, met mooie races.

Zo ook in de allerjongste klasse, Boys 8 jaar en jonger. Op de zaterdag ging de winst naar Bryan Noordam, maar op dag twee, moest hij er iets harder voor werken. In de finale zat Sem van Dijken hem in de laatste bocht behoorlijk in de weg. Met een mooie actie onderdoor, wist Van Dijken de eerste plek over te nemen. Maar Noordam, het jongere broertje van Jason Noordam, knokte zicht op het laatste stuk, tot op de streep terug en wist zijn voorwiel voor dat van Van Dijken te drukken. Prachtige finale en een prachtige strijd tussen deze twee jonge bmx’ers. Kyan Mulhuyzen pakte brons in deze finale. Een geheel Nederlands podium en een mooi vooruitzicht op de toekomst.

Foto: PeeJee Media

Elite

In de klasse Junior Women reed Renske van Santvoort drie keer een eerste plaats en was daarmee de winnaar van de dag. Michelle Wissing werd derde, achter de Belgische, Aiko Gommers. Bij de Elite Women ging de winst naar Laura Smulders. Zij won de finale voor Elke Vanhoof en Dorte Balle, uit Denemarken. Voor Smulders was dit de eerste wedstrijd sinds het WK op Papendal.

Foto: PeeJee Media

Bij de Junior Men was het weer genieten geblazen. Wat is dit toch een mooie klasse. Met een Nederlands-, Belgisch-, Duits- en Europees kampioen aan de start in de finale, was het geheid knallen. Het hek viel en waar het in het begin nog gelijk opging, was het de Belg, Wannes Magdelijns met de hole shot. Tim Goossens kon volgen en zat de Belg richting pro sectie, in het wiel. Hoewel Goossens het nog probeerde op het derde stuk, was de Belg te sterk voor hem. Derde in deze finale werd Jaymio Brink.

Foto: PeeJee Media

In de laatste finale van de dag stond maar één Nederlander aan het hek. Nederlands kampioen, Mitchel Schotman had de last om de eer van Nederland hoog te houden. Schotman stond op plek twee en had een uitstekende start. Maar als een kanonskogel kwam daar de Duitser, Philip Schaub. Vanaf plek zes wist de Duitser de hole shot te pakken. En deze plek stond hij niet meer af. Schotman kon nog wel volgen, maar zag geen kans meer om in het wiel te komen, laat staan er overheen te gaan. De Nederlands kampioen moest genoegen nemen met een mooie tweede plaats. Schotman: “Eén van mijn favoriete races van het jaar, de race in Ahnatal. Zowel de baan als de sfeer.”

Foto: PeeJee Media