3 Nations Cup in Zolder

Dit weekend werd in Zolder de eerste wedstrijd na de zomerstop verreden. Deze keer was het een 3 Nations Cup, maar op de zondag voelde het als een Europese ronde. Tevens was dit de eerste wedstrijd van de nieuwe kampioenstruien en dat zag er prachtig uit.

Twee dagen werd er dit weekend weer gereden om het klassement in de 3 Nations Cup tussen België, Duitsland en Nederland. Een klassement wat Nederland al heel vaak wist te winnen. Het was een ontzettend warm weekend, de zon stond fel op de baan. Zaterdag waren het alleen rijders uit deze drie landen, maar zondag was een C1 wedstrijd en daarmee konden rijders uit andere landen ook mee doen. Het weekend begon zaterdag echter in mineur. Bij de cruiser dames was het de Nederlandse, Jane Reacq, die zwaar ten val kwam tijdens de training. Met spoed werd de cruiser rijdster naar het ziekenhuis gebracht en daar werd al snel duidelijk dat het er niet goed uit zag. Om steun te betuigen aan Jane is dan ook vanuit de familie gevraagd om haar zoveel mogelijk beterschap kaarten toe te sturen. Hopelijk krijgt ze hier steun van en verlicht dit haar herstel (alle info hierover vindt u overigens op onze Social media pagina’s).

Junior Women

Renske van Santvoort won onlangs de Europese titel en ook dit weekend was ze heer en meester op de baan in Zolder. Helaas reden de meiden maar drie manches, maar alle drie de manches werden gewonnen door de Nederlandse. De Belgische BMX tweeling, Aiko en Robyn Gommers, moesten genoegen nemen met plaatsen, twee en drie.

Foto: PeeJee Media

Junior Men

In deze klasse rijdt Julian Bijsterbosch met de regenboogtrui. Bijsterbosch won deze trui tijdens het WK in Nantes, nadat hij de LCQ had overleefd. In deze mooie, altijd spectaculaire klasse rijden een paar Nederlanders die aan elkaar gewaagd zijn en ook vaak rijden voor de overwinning. Eentje daarvan is de eerstejaars Junior, Jason Noordam. Ook in Zolder zat hij goed van voren mee. In de finale had Noordam echter pech… In de tweede bocht schoof zijn voorband onderuit, waardoor hij zijn fiets niet meer kon houden. Noordam lag op dat moment tweede achter de Belg, Wannes Magdelijns. Bijsterbosch lag op plek drie en kon nog net de val van Noordam ontwijken. Jaymio Brink volgde op de derde plaats. Door de val van Noordam kon Magdelijns gemakkelijk naar de overwinning rijden.

Foto: PeeJee Media

Men U23

Dat deze klasse niet al langer bestaat is een dood zonde, want wat een verrijking voor de sport is deze klasse. Het gat van de Junioren naar de Elite wordt fantastisch opgevangen door deze klasse. Ook weer een genot om naar te kijken. Met ook in deze klasse winst voor Nederland. Ynze Oegema pakte de overwinning voor Tim Goossens en Nederlands kampioen, Bart van Bemmelen. Laatstgenoemde maakte in de zomer een verrassende overstap van het nationale team naar het commerciële team van Laura Smulders.

Foto: PeeJee Media

Elite Women

In elke sport heb je grootheden, wij hebben er eentje in de naam van Laura Smulders. De Nederlandse heeft al heel veel titels achter haar naam staan. Is de koningin van de wereldbekers en ook dit weekend zag het er allemaal weer soepel uit. Zelf geeft ze altijd aan dat een perfect rondje moet vloeien, nou het zag er zeker vloeiend uit. Met haar zus, Merel Smulders, in haar kielzog haalde ze de overwinning voor Nederland binnen. Op de derde plaats eindigde ook een Nederlandse, namelijk Manon Veenstra. Veenstra rijdt zonder team en heeft ook geen vaste basis/club, maar doet het allemaal op zichzelf en dat begint de laatste tijd toch zijn vruchten af te werpen. Hopelijk zien we deze stijgende lijn nog lang bij haar.

Foto: PeeJee Media

Laatste finale

In de laatste finale van het weekend stonden de Elite Men aan het hek op de acht meter heuvel. Met maar liefst vier Nederlanders aan het hek was de kans op winst groot. Een goede start van Dave van der Burg, maar aan de binnenkant zat de Belg, Ruben Gommers. Het was stuivertje wisselen tussen deze twee, zoals de omroeper zei: “Het is een nek aan nek race!” Mitchel Schotman liet zich in het begin ook nog even zien, maar moest genoegen nemen met een derde positie. Gommers wist in de tweede bocht Van der Burg weer voor te blijven. Op het laatste stuk nam hij afstand van de Nederlander, die op zijn beurt moest opletten voor de sterk opzettende Schotman. Het was een foto finish voor de tweede plaats. Gommers werd eerste en daarmee de winst voor België, Schotman werd uiteindelijk tweede, voor Van der Burg. Een mooie finale en een mooie afsluiter van een prachtig weekend. Een weekend waar jong en oud weer streden om een podium plaats, waar Nederland goed scoorde en we opgaan voor de laatste ontmoeting in Assen volgende week. Alle resultaten kunnen bekeken worden op BMX Europe.