Baauw en Van Gendt winnen in Assen

In Assen werd gisteren de laatste wedstrijd in de 3Nations Cup verreden. Een drie landenwedstrijd tussen, België, Duitsland en Nederland. Van de aanwezige Elite rijders, waren het twee Nederlanders die er met de winst vandoor gingen. Judy Baauw bij de dames en Twan van Gendt bij de heren.

Omdat er niet genoeg Elite rijders aanwezig waren, werd er bij beide gekeken naar het resultaat over drie manches. Baauw maakte het in de laatste manche nog knap lastig voor haarzelf, maar kon de schade op tijd herstellen. De Nederlandse had een bewuste keuze gemaakt om dit weekend haar wedstrijd in Assen te rijden. “Ik weet dat een aantal meiden naar China gaan. En dit is een C1 wedstrijd en de eerste die meetelt voor de Olympische Spelen in Tokyo. Ik voel me goed en binnenkort is ook Argentinië en ben van mening dat je beter nu de punten kunt pakken, dan later achter de feiten aan te lopen.” De eerste twee manches liepen in een razend tempo achter elkaar door. Hierdoor was er weinig rust voor de rijders. “De eerste manche ging goed, maar tijdens de tweede was ik nog niet volledig herstelt en maakte ik een paar fouten. In de laatste manche was het toch nog even spannend tussen mij en Elke. Gelukkig kon ik profiteren van de strijd tussen Elke en Ruby en wist ik toch nog als eerste te finishen.” Baauw eindigde na drie manches voor de Belgische Elke Vanhoof en de Nederlandse Ruby Huisman.

Photo: PeeJee Media

Bij de heren was het Van Gendt na drie manches, voor de Belgen Mathijs Verhoeven en Marnicq Janssens.  De Nederlander kampt sinds Bakoe met een blessure aan zijn enkel en elke andere wedstrijd is nu nog te vroeg voor Van Gendt. “Mijn blessure bleef langer aanhouden dan ik had verwacht. Ik had mijn enkelbanden beschadigd en tevens een breukje in mijn enkel. Afgelopen vrijdag ben ik nog bij de radioloog geweest voor een echo en volgende week moet ik terugkomen voor een MRI. Ze weten het nog niet zeker, maar het lijkt erop dat ik nog steeds een scheurtje in mijn enkel heb.” Argentinië zal Van Gendt wel gewoon gaan rijden, maar de wedstrijd in China kwam gewoon nog te vroeg. “Die jongens gaan hard, zijn allemaal gebrand, want er zijn een paar stuivers te verdienen. Ik fiets omdat ik het leuk vind en of er nu heel veel geld verdient kan worden of iets minder, ik ben al heel blij op dit moment dat ik überhaupt kan fietsen.” Ook Van Gendt is zich bewust van de te behalen punten voor de Olympische Spelen. “Ik heb hier gewoon lekker gefietst en mijn eerste punten kunnen pakken. Argentinië zal mijn eerste supercross na Bakoe worden en mijn starttijden op Papendal zijn goed, dus ik kijk er naar uit.”

Photo: PeeJee Media

In de categorie Junior Men was het een volledig Nederlands podium, met Tino Popma op de hoogste trede. Popma had een slechte start in de finale. Hij raakte het hek en vloog daardoor bijna over zijn stuur. Vanaf een achtste en laatste plaats, wist hij zich naar voren te knokken. Op het derde stuk pakte hij de koppositie over en reed zo naar de overwinning. “Waarschijnlijk mijn beste finale EVER!” Trots met zijn finale en winst op zijn thuisbaan in Assen. Op de tweede plaats eindigde Nico Elbers en op de derde Teun Kivit. Bij de Junior Women had Indy Scheepers de beste papieren na twee manches. Bij aanvang van de derde manche, werd de wereldkampioene herhaaldelijk omgeroepen. Scheepers was ziek geworden en verscheen daardoor niet meer aan de start (DNS). Door deze afwezigheid ging de Belgische, Bo van Tiggel er met de winst vandoor. “Ik ben uiteraard content met het resultaat, maar had hem liever gewonnen met Indy nog op de baan. Zij is toch de wereldkampioen en ik wil altijd in haar wiel zitten. Nu voelt het niet als een overwinning op haar.”

Photo: PeeJee Media

Assen was de laatste wedstrijd in de reeks 3Nations Cup dit seizoen en ook dit jaar mag Nederland de wisselbeker mee naar huis nemen. Een super prestatie van alle rijders die dit jaar hebben mee gestreden in deze drie landenwedstrijd. Op naar volgend jaar!

En wederom mocht ook de Wisselbeker weer mee met Nederland 😀 Alle rijders bedankt voor jullie prestatie 🎉👍

Geplaatst door Chef d’ Equipe BMX op Zondag 9 september 2018