Van der Burg wint in Kampen

Gisteren werd de vierde Top Competitie van het seizoen verreden. Op de baan in Kampen wist Dave van der Burg de wedstrijd te winnen bij de mannen, terwijl Merel Smulders de winst pakte bij de vrouwen. Zus Laura Smulders werd halverwege de dag gehuldigd, vanwege haar titel in het algemeen wereldbeker klassement. Zij won het klassement voor het tweede jaar op rij.

Het was een mooie zonnige dag en goed om te zien, dat de volledige nationale selectie aanwezig was tijdens de vierde TC van het seizoen. Het veld was dan ook behoorlijk oranje gekleed bij de Elite Men. Dit is uiteraard niet alleen goed voor onze sport hier in Nederland, maar de jonge fans komen hierdoor nog dichter bij hun idolen. Er werden gisteren dan ook genoeg handtekeningen uitgedeeld… Wie ook handtekeningen uitdeelde, was de winnares van het algemeen wereldbeker klassement, Laura Smulders. Zij wist, vorig weekend in ArgentiniĆ«, voor het tweede jaar op rij het algemeen klassement te winnen. Na de derde manches was er even tijd voor felicitaties en een bloemetje. Naast haar overwinning, is Smulders samen met de Brit, Liam Phillips, uitgekozen voor de UCI rijders commissie. Zij zal een stem hebben en de vooruitgeschoven post zijn, voor alle rijders in het wereldbeker klassement.

Photo: Remco Huvermann

Na de huldiging ging de TC verder met de finales. Bij de Elite Men was er een finale, met daarin zes van de acht selectie rijders. Van der Burg wist vanaf koppositie de winst binnen te halen, voor Niek Kimmann en Twan van Gendt. Van der Burg heeft dit seizoen hier en daar wat last gehad van kleine blessures, maar liet bij aanwezigheid zien, waarom hij is opgenomen in de selectie.

Photo: Remco Huvermann

De Elite Women reden alleen de manches. Merel Smulders wist hierin twee keer de winst te pakken en ging er zo met de dagzege vandoor. Judy Baauw eindigde als tweede en Ruby Huisman werd derde.

Photo: Remco Huvermann

De TC in Kampen was een C1 wedstrijd en dat was goed te zien. Er waren dan ook verschillende internationale rijders aanwezig. Uit Belgiƫ waren verschillende teams naar Kampen gekomen om zich te meten met de Nederlandse top. In de klasse Junior Men, hadden de Belgen zelfs twee rijders op het podium. Naast de Nederlandse winnaar, Kevin van de Groenendaal, stonden Brett Jacobs en Mathijn Bogaert op het podium. Nico Elbers en Tino Popma kwamen als vierde en vijfde over de streep. Dave Kleiboer werd uiteindelijk zesde en de derde Belg in deze finale kwam als zevende over de streep. Nick Vandeput kwam eerder dit jaar nog ten val en brak beide polsen, nu stond hij weer in een finale en werd hij netjes zevende. De hekkensluiter van deze finale, was de Nederlander Ian van Heugten.

Photo: Remco Huvermann