Dag 2 van het NK BMX

Zondag was de tweede dag van het Nederlands Kampioenschap. Leeftijden dertien jaar en ouder, plus de Elite kwamen dag twee aan bod. Het weer werd voorspeld minder te zijn, maar gelukkig viel dat mee en bleef ook de regen uit tot na de finales. De terugreis was voor iedereen wat natter.

Voor de meeste was het een lange corona pauze met weinig wedstrijden. Dus niet de meest ideale voorbereiding op een kampioenschap. Maar toch werd er geracet… En hoe! Het ging wederom hard en ook op de tweede dag waren er de nodige valpartijen. Gelukkig stonden de meeste meteen op, maar er waren ook een paar pechvogels. Maddox van Deene was er eentje van en brak zijn sleutelbeen. Hij zag zijn EK en misschien ook het WK op Papendal, in rook opgaan. Beterschap aan iedereen die dit weekend gevallen is…

Herman Dijk

Met twaalf finales op het programma, beloofde het wederom een waar spektakel te worden. En dat werd het op de baan van DVO Haaksbergen. Vlak voor de finales, blikte voorzitter Herman Dijk even terug op het evenement: “Grandioos om dit weer na anderhalf jaar te mogen organiseren. Alle emoties komen naar boven. Prachtig… Ook alle lof naar de gemeente toe, dat we tot dit in staat zijn en ook mogen. We zijn dik tevreden en er zal zeker een biertje op gedronken worden.”

Finales

Maar voordat er gedronken kon worden, moesten we eerst nog de finales rijden. Met bij de Girls 13-14 jaar een bizarre ontknoping op het tweede rechte stuk. Lynn Blewanus had dit jaar een titel te verdedigen, maar lag in de finale totaal niet op podium koers. Maar door een crash richting de tweede bocht, lag ze ineens eerste en kon ze zo, rustig naar de finish rijden. Vier rijdsters lagen tegen de grond, waarvan Debbie Schalk uiteindelijk niet finishte. Hopelijk zit ook zij weer snel op de fiets. Nederlands Kampioen, Blewanus, met achter haar Reza Roks en Laure Gottemaker.

Foto: PeeJee Media

Olympische ploeg ontbrak

Bij de Elite waren de Olympiërs helaas niet aanwezig. Rob van den Wildenberg gaf hierover uitleg: “De focus voor de Olympische ploeg ligt nu op de acht meter heuvel en daarom de keuze om hier niet te rijden. Ook het EK in Zolder zal voor hen niet in de voorbereiding zitten.” Jammer, maar dit zorgde er wel voor dat de strijd voor de titel compleet open lag. Dave van der Burg, terug van een blessure, reed in Haaksbergen zijn eerste wedstrijd. “Heb totaal geen verwachtingen of ook maar een doel gesteld. Ik weet waarvoor ik hier ben. We fietsen uiteraard wel volle bak en dan zien we wel.” Van der Burg had een reële kans om zich te plaatsen voor de Spelen, maar zijn blessure gooide roet in het eten. Voor hem ligt nu de focus op het WK op Papendal. Mitchel Schotman stond vorig jaar nog als tweede op het podium, achter Van der Brug. Dit jaar was hij gebrand op die titel. De weg was vrij en hij rook zijn kansen. In de finale zag hij er goed uit. Schotman kwam als eerste uit de hekken en had Justin Kimmann achter zich zitten. Maar Schotman stond zijn plek niet meer af en reed zo naar zijn eerste Nederlandse titel bij de Elite Men. Kimmann werd tweede en op een mooie derde plaats, eindigde de jonge, Brian van Eeuwijk.

Foto: PeeJee Media

Danielle Vrenegoor

Bij de dames zagen we een paar nieuwe namen in de categorie Junior Women. Zij reden hun rondjes met de Elite Women mee. Yvette de Waard kon goed meedraaien en pakte in de finale de titel bij de junioren. Zij eindigde in de finale op de vierde plaats, voor Renske van Santvoort die vijfde werd en daardoor tweede bij de Junioren. Derde bij de junioren was Michelle Wissing. Wie er in de manches bij de dames ook weer mee reed, was Dannielle Vrenegoor. De rijdster van de Boscrossers rijdt al jaren mee in het Elite circuit en mist weinig nationale wedstrijden. Ook tijdens het NK in Haaksbergen stond ze wederom aan het hek: “Sinds 2004 rijd ik al onafgebroken het NK en dit was mijn negende jaar Elite. Mijn motivatie om te blijven rijden is gewoon simpel: Fietscrossen is leuk! Mijn doel is gewoon plezier hebben tijdens elke wedstrijd en proberen een zo goed mogelijk resultaat te rijden.” Aankomend weekend rijdt Vrenegoor het EK in Zolder en zal ze ook daar wederom haar best doen.

Foto: PeeJee Media

Ruby Huisman

De titel bij de Elite Women, ging naar Ruby Huisman. Zij werd eerste in de finale voor Manon Veenstra. Huisman: “Ondanks het ontbreken van een aantal snelle dames, was de druk toch nog hoog.” Ondanks de druk, zag het er op de baan goed uit voor Huisman.  Zij pakte de holeshot en stond haar plekje niet meer af. Indy Scheepers moest in de finale genoegen nemen met een derde plek.

Foto: PeeJee Media

Jaymio Brink

In de klasse Junior Men, werd er hard gereden. Deze klasse zit altijd vol met strijd. Een mooie klasse om te zien. Eerstejaars junior, Jaymio Brink zat de hele dag al goed op zijn fiets. Hij zag er sterk uit en ook in de finale viel alles op zijn plaats voor de eerstejaars. In de finale wist hij Tim Goossens achter zich te houden en Sem Lourensen.

Foto: PeeJee Media