Drie op een rij voor Scheepers

Afgelopen weekend pakte Indy Scheepers haar derde titel en sloot daarmee een perfect seizoen af. In Frankrijk werd de Nederlandse, Europees kampioen in de klasse Junior Women. Scheepers is eerstejaars Junior en had het niet voor mogelijk gehouden een perfect seizoen te rijden.

In het Franse plaatsje Sarrians, werd afgelopen weekend het Europees kampioenschap verreden. De Junioren waren hier wel bij aanwezig, terwijl de Elite hun kampioenschap begin augustus in Glasgow zullen rijden. De Europese fietsbond (UEC) heeft samen met andere Europese bonden, contractueel het voornemen vastgelegd om elke vier jaar, een gezamenlijk EK (enkel Olympische sporten) te organiseren op één locatie. Dit geldt alleen voor Elite categorieën vanaf 19 jaar. In 2022 is het dus de bedoeling, om dit opnieuw te doen.

In Sarrians stonden naast de Junioren ook de Challenge rijders aan het hek. Met in totaal 1716 rijders streed men in verschillende klassen om de medailles. In Sarrians was een mooie, gloednieuwe baan aangelegd en pas in april geopend. Op deze nieuwe baan, kon men drie dagen genieten van Europees BMX op top niveau.

Bij de Junior Women was Nederlands hoop gevestigd op de eerstejaars Junior. Scheepers won eerder al de wereldtitel in Baku en in Uithoorn de Nederlandse. In Sarrians kon ze haar seizoen compleet maken, door ook nog eens de Europese titel te pakken. Dit was nog niet zo gemakkelijk voor Scheepers. “Mijn dag ging niet zo goed! In de manches ging ik uiteraard niet voluit, maar wel voldoende om door te gaan.” Omdat de Junioren als enige in de avond reden, verliepen de races snel achter elkaar en zat er voor de rijders weinig rust tussen. “Ik was echt heel erg moe tussen de manches en voelde me niet helemaal fit. Ik voelde me misselijk en kreeg al de hele dag geen hap door mijn keel.” Scheepers was bevangen door de hitte en kon niets eten, wat uiteraard cruciaal is om te presteren. “Gelukkig hadden we richting de halve een langere pauze en heb ik die tijd genomen om flink te koelen en toch maar wat te eten.” De halve finale kwam de Nederlandse goed door en plaatste ze zich voor de finale. Alle ogen waren gericht op de wereldkampioene.

“Voor de finale kwam mijn vader nog even naar mij toe, voor een peptalk. Hij zei dat ik nog maar één keer hoefde te knallen. Dit was de laatste race en dat ik daarna kon genieten. Ik heb toen voor mezelf een knop omgezet om nog één keer alles te geven.” In de finale had Scheepers een uitstekende start en nam meteen de holeshot. Achter haar was nog een valpartij en hierdoor nam ze afstand van de rest. Op het laatste stuk werd het nog even spannend, maar de Nederlandse hield het vol. “Ik had alles gegeven wat ik die dag had. Na de finale werd ik ook ziek… Mijn energie was compleet op!” Een dag later moest Scheepers nog steeds bijkomen van haar race en heeft bijna de gehele dag in bed gelegen. Nadat ze weer redelijk hersteld was, kon ze terugkijken op haar prestatie. “Ik had nooit verwacht dat ik wereldkampioen zou worden, laat staan dat ik een perfect seizoen zou rijden! Nu ben ik gewoon ook nog eens Europees kampioen!”

Photo: Julien Battut

Bij de mannen was het Frankrijk die domineerde. In de finale bij de Junior Men stonden maar liefst acht Franse rijders. De Nederlander Ian van Heugten, wist het nog tot de halve finale te schoppen, maar moest zijn meerdere erkennen in de Franse rijders. Ongekend… Acht rijders van dezelfde nationaliteit in één finale. De Franse wereldkampioen Leo Garoyan, werd net als Scheepers, ook Europees kampioen.

Photo: Julien Battut