Eerste 3 Nations Cup een succes

Afgelopen weekend werd de eerste 3 Nations Cup in Ahnatal, Duitsland verreden. Elk jaar weer, is dit een druk bezochte wedstrijd. Zo ook dit jaar was het volle bak en Nederland deed hier goede zaken.

Het was wederom een fantastisch weekend in Duitsland. Ahnatal is al 9 jaar de plek waar de Duitse 3NC wordt verreden en we kunnen gerust zeggen dat dit een favoriet is voor menig rijders. De sfeer tijdens dit weekend is ongeëvenaard. Vrijdagavond was het al goed druk tijdens de eerste officiële training en de sfeer zat er al meteen in. Zaterdag en zondag werd er geracet, met op de eerste dag de cruisers en zondag was het de beurt aan de Elite. Met een vol deelnemers veld, kwamen de rijders niet alleen uit Duitsland, Nederland of België. Rijders uit Aruba, Australië en Zuid-Afrika waren onder andere op deze wedstrijd afgekomen. Een mooi internationaal deelnemersveld, waar Nederland wederom sterk was vertegenwoordigd. We zagen een aantal mooie finales met persoonlijke resultaten, maar ook goede resultaten voor het eindklassement. Een klassement wat Nederland al jaren weet te winnen. De eerste stap is gezet…

Boys en Girls 15-16

In beide klassen was er Nederlands succes. Zaterdag was er de winst voor zowel Meredith van der Haar als voor Jesse de Veer. Laatstgenoemde wist de wedstrijd op zondag ook op zijn naam te zetten. Van der Haar moest toen genoegen nemen met een tweede plaats, achter de Belgische, Julie Geers. Bij de mannen stond Twan van Dorp, twee keer op het podium. Zaterdag één trede hoger dan de zondag. Zaterdag wist hij de Belg, Iljo Lenssen nog achter zich te houden, op zondag moest hij de Belg voor hem dulden. Bij de dames stonden zaterdag alleen maar Nederlanders op het podium. Bo Makkink werd tweede en Britt Tijhof werd derde. Zondag werd Debbie Schalk derde en maakte daarmee het podium compleet.

Junior Women

In deze klasse was er winst voor Duitsland. Alina Beck wist alles te winnen en mocht de beker en het prijzengeld in ontvangst nemen. Achter haar, eindigde Anne Bos op plek twee en een mooie derde plaats, was er voor Demi Nieuwenkamp.

Foto: PeeJee Media

Junior Men

In de finale Junior Men waren er meerdere kanshebbers. Eentje daarvan was Jessey Soede… Ondanks een goede start, kwam Soede ten val op het eerste stuk en zag hij zijn kansen op een overwinning verdwijnen. Mika Lang, die het hele seizoen al sterk rijdt, zag er nu ook weer sterk uit. Startend vanaf twee, wist hij de hole shot te pakken. Bart Bakker kon Lang volgen. Op het tweede stuk was er een vervelende valpartij voor twee Belgische rijders, een daarvan was Victor Beirinckx. Hij kon de finale niet meer uitrijden en bleek achteraf zijn pols te hebben gebroken. Erg zuur om zo de wedstrijd te moeten eindigen. Zijn kreet van ongenoegen was dan ook mijlenver te horen. Maar de valpartij gebeurde achter de twee Nederlanders, zij merkte niets van dit alles en reden beiden op de finish af. Lang op één, Bakker op twee en de derde plaats was er uiteindelijk voor een andere Nederlander, Ryan Hartman.

Foto: PeeJee Media

Men U23

Ook in deze klasse stonden meerdere Nederlanders aan het hek. Nederlands kampioen, Bart van Bemmelen, had zijn zinnen gezet op de overwinning. Het eerste stuk zag er goed uit voor de Nederlander. Helaas voor Van Bemmelen had de Duitser, Aron Beck, de binnenkant en moest de Nederlander voor hem in de remmen. Door deze actie kon de Tsjech, Marek Neuzil, een plekje opschuiven en moest Van Bemmelen genoegen nemen met een derde plaats. Toch nog een podium plaats, maar helaas niet de hoogste waar hij waarschijnlijk op hoopte.

Women Elite & Under

In deze klasse stonden een aantal toppers aan de start. Merel Smulders, terugkomend van een blessure, was de absolute kanshebber op de overwinning. Met haar stonden vier andere Nederlandse rijdsters in de finale. Het was een mooie finale, maar al snel werd duidelijk dat Smulders het van begin tot eind zou winnen. De TVE rijdster wist al haar races te winnen en was in de finale gewoonweg te snel voor de rest. Judy Baauw zat vanaf het tweede stuk in haar wiel, maar zag geen kans om Smulders te passeren. Op een mooie derde plaats, eindigde Renske van Santvoort.

Foto: PeeJee Media

Elite Men

Naast de vele mooie finales en net zo’n mooie overwinningen op de zaterdag als zowel op de zondag, sloten we het weekend af met het “Main Event”. De finale van de Elite Men. Ook hier weer een aantal Nederlanders aan de start. Wie zou er met de winst vandoor gaan? Was het de veteraan, Dave van der Burg, die vorige week nog in Valkenswaard wist te winnen, of toch de jonkie van het stel, Jaymio Brink? Het werd een krachtmeting die met afstand gewonnen werd door de “jonkie” van het stel. Wat vloog de Nederlander over de baan. Vanaf plek één pakte Brink de hole shot en op het tweede stuk schakelde de rijder een tandje bij en nam afstand van de rest van het veld. Wat een klasse en machtsvertoon, wat de jonge rijder in Ahnatal liet zien. Een knappe overwinning in de hoogste klasse. Achter hem moest men nog wel even vechten om de tweede plaats. Lang zag het er goed uit voor de Duitser, Stefan Heil, maar op de streep moest hij de Australiër, Bodi Turner voor laten. Mitchel Schotman, eindigde vierde en kwam net iets te kort. Een mooie afsluiter van een fantastisch weekend. Op naar de 10e editie volgend jaar in Ahnatal!

Foto: PeeJee Media