EK BMX2021 Zolder, België

In Zolder werd dit weekend het Europees Kampioenschap verreden. De eerste dag van het kampioenschap was voor de Elite rijders. De tweede dag was het de beurt aan de challengers vanaf dertien jaar.  

Team Time Trial

Ook tijdens het EK in Zolder verkozen meerdere Olympiërs ervoor om geen risico te lopen en dit kampioenschap over te slaan. Verder waren er ook een aantal landen dit weekend niet aanwezig, vanwege corona regels. Frankrijk was wel aanwezig en ook duidelijk zichtbaar. Zowel bij de Elite mannen als bij de vrouwen was Frankrijk het sterkste in de Team Time Trial. Nederland stond bij de heren aan de start met Mitchel Schotman, die zaterdag nog tweede werd, Justin Kimmann en Bart van Bemmelen. Na de kwalificatie run, mochten ze met vier andere landen een finale rijden. Helaas werd Nederland vierde in deze finale. Jammer, want met deze Team Time Trial was er geld te verdienen voor de federatie. Frankrijk deed hier dus goede zaken en scoorde de volle pond.

Foto: PeeJee Media

Challengers

Maar de zondag stond eigenlijk in teken van de challengers en hun strijd om het EK goud. Er waren die dag meerdere podium plaatsen voor Nederland, met maar liefst vijf Europese titels. Lieke Klaus was er hier eentje van. Al zag het daar tijdens haar finale rit lang niet naar uit. Klaus kwam als snelste uit de hekken, maar werd op de baan ingehaald, wat haar niet vaak overkomt. Maar de Nederlandse gaf niet op en kon op het laatste rechte stuk nog net haar fiets voor de Slowaakse drukken. Eerste titel voor Nederland was hiermee binnen.

Foto: PeeJee Media

Kevin Elbers reed een ijzersterke finale in de klasse Men 17-24. De Nederlander zag er de hele dag al sterk uit, op de baan van Zolder. Ook in de finale was hij de baas. Van start tot finish, reed Elbers op kop en stond deze plek niet meer af. Eenmaal over de finish werd de winst uitgebreid gevierd door de Nederlander.

Foto: PeeJee Media

De derde titel voor Nederland was er voor de dertien jarige, Guus Klinker. Tijdens de halve finale moest de huidige wereldkampioen nog hard werken. Klinker zat namelijk niet bij de eerste vier en zag zijn finale bijna aan zijn neus voorbij gaan. Maar de Nederlander wist zich toch bij de eerste vier te wurmen en zich zo te plaatsen voor de finale. In de finale was er geen vuiltje aan de lucht, voor de dertienjarige. Met een holeshot wist hij zijn titel binnen te halen. Europees kampioen 2021, Boys 13 jaar.

Foto: PeeJee Media

In de klasse Boys 14 jaar stond Jesse de Veer aan de start en ook hij was goed weg. De Veer, rijdend voor het Verlu BMX-Team, reed in de finale een uitstekend rondje en ook hij had weinig te vrezen. De veertien jarige mag zich een jaar lang Europees kampioen noemen.

Foto: PeeJee Media

Bij de Girls 16 was de grootste kans voor Lissi van Schijndel. De Nederlandse reed de hele dag al op kop en ook in de finale zag het er goed uit voor de Ultimate NL rijdster. Echter in de laatste meters voor de finish, leek het alsof Van Schijndel geen kracht meer had en op de laatste bult voor de finish werd ze ingehaald door een rijdster uit Letland.

Foto: PeeJee Media

De laatste finale was er voor de Nederlander Jason Noordam. Hij werd Europees kampioen in de klasse Boys 16 jaar. Noordam had zeker geen gemakkelijke finale. De start van Noordam was de hele dag al goed en zo ook in de finale. Maar in de eerste bocht schoten er twee rijders onderdoor, waardoor de Nederlander even was afgeleid. Gelukkig duurde dit niet te lang en herpakte hij zich snel. Op het tweede stuk was de eerste alweer ingehaald en op het derde stuk zette de zestien jarige flink aan, om zijn slag te slaan in de laatste bocht. Met een mooie high-low reed Noordam met een flinke eindspurt naar de finish. Een oerkreet van blijdschap klonk toen de zestienjarige over de finish reed. Na een spannende finale, was de Europese titel binnen.

Foto: PeeJee Media