EK goud voor Kimmann

Op dag twee was het de beurt aan de Elite rijders en de 15 en 16 jarige boys en girls. Bij de Elite Men verrassende afwezigheid van een aantal grote, Fransen namen. Blijkbaar waren zij afwezig als een vorm van protest, omdat ze de baan te gevaarlijk vonden. 

Er waren ook vandaag weer een aantal finale plaatsen voor Nederland en vijf keer een podium. In de categorie Girls 16 wist Meredith van der Haar de titel te pakken. Van der Haar reed de hele dag al sterk en reed in elke moto van voren mee. In de finale wist ze iedereen van start tot finish voor te blijven.

Foto: PeeJee Media

Elite Women

In de klasse Elite Women pakte Merel Smulders een derde plaats. Eenmaal over de finish, was ze niet zeker, of ze nu tevreden moest zijn, of juist teleurgesteld. Smulders: “Ik stond aan de start al te wiebelen en had daardoor geen concentratie meer.” Natuurlijk sta je als rijder aan de start voor winst, maar een podium tussen deze kanonnen is ook een mooie prestatie.

Foto: PeeJee Media

EK Podium

Ook een podium was er voor de Junior, Mika Lang. De Junior was de enige Nederlander in de finale. De Let Edgars Langmanis was net even te sterk voor de Nederlander. Maar een mooie tweede plek op dit EK, is er een om trots op te zijn. Want wat ging het weer hard vandaag. In de categorie Women U23 wist Michelle Wissing een derde plaats af te dwingen. Zij moest in de finale, Nadine Aeberhard en Tessa Martinez voor zich dulden. Maar ook zij mocht naar het podium voor Nederland.

Le Grande Finale

De laatste finale was er voor de Elite Men, met aan de start voor Nederland, Niek Kimmann. Startend vanaf plek zes, wist Kimmann de hole shot te pakken. Wat heeft hij toch ontzettende power op dat eerste stuk. Ongekend. Met drie Franse rijders in de achtervolging, kon Kimmann geen moment rust nemen. Het publiek ging ook in deze finale weer uit haar dak en steunde de Franse rijders. Maar het was een Nederlander die als eerste over de streep kwam. Goud voor Kimmann, met op de tweede plek Jeremy Rencurel en een derde plaats voor Romain Racine. Kimmann: “Ik werd nauwelijks vierde in de halve finale en nu zag het er gemakkelijk uit, maar dat was het niet. Rijden in Frankrijk is altijd heel bijzonder, heb het idee dat het publiek respect voor me heeft. Ik heb al veel gewonnen sinds ik kind ben, maar het was even geleden dat ik iets had gewonnen. Laatste keer was volgens mij het WK in 2021. Ik had zin in deze wedstrijd en deze titel betekent wel iets voor mij. Ik neem elke race apart, maar het geeft wel een goed gevoel richting Glasgow. Maar nu gaan we eerst deze even vieren.”

Foto: PeeJee Media