European Rounds 9 & 10 Papendal

Afgelopen weekend stonden de laatste twee rondes van de European Rounds op het programma. De Europese rondes worden georganiseerd door de UEC en zowel challengers als Elite rijders waren voor deze wedstrijd aanwezig. Het was voor het eerst dat de Europese rondes op Papendal werden verreden. De baan waar normaliter wereldbekers en kampioenschappen worden gehouden. 

Papendal heeft toch iets magisch wanneer je er rondloopt. Al jaren worden er op Papendal wereldbekers georganiseerd, met menig Nederlands successen. Dit weekend was het ook de beurt aan de allerkleinste. Voorheen zaten ze nog op de tribunes om te genieten van hun idolen, nu was het aan hun de beurt. Ruim 800 deelnemers stonden dit weekend aan de start, voor twee dagen race geweld. Het beloofde twee lange dagen te worden, met veel “elbow to elbow racing”.  Er werd gestart van de vijf meter heuvel en de Elite kwam vanaf de acht meter naar beneden. De baan lag er weer prachtig onderhouden bij. De tribunes stonden er ook weer klaar voor en het festival was ook gereed. Er was voor ieder wat wils op het terrein.

Zaterdag Round 9

Met een behoorlijk deelnemersveld, begonnen de races al vroeg in de ochtend. Eerst was het aan de categorieën tot en met 14 jaar en cruisers. Mooi om te zien dat er weer rijders uit verschillende landen aanwezig waren. Met de eerste dag van de nieuwe corona regels, was het even aftasten voor de bezoeker, maar ook voor de organisatie. Maar alles was goed geregeld en het liep voorspoedig. Op de baan was er niets te merken van deze regels… De rijders hadden hun focus op de wedstrijd. Na drie spannende motos werden er knockoutfases afgewikkeld tot er acht rijders overbleven om die finale te rijden.

Cruiser 17-29

In deze categorie rijdt een bekende naam… Roberto Blom. Startend vanaf de binnenkant, pakte hij meteen de holeshot. Blom is razendsnel op de cruiser en bewijst dat keer op keer. Ook vandaag was hij zijn concurrenten te snel af. In de finale kon hij zich geen enkele fout permitteren, want zijn concurrenten zaten hem op de hielen. Maar met een mooi rondje, kwam de Nederlander als eerste over de streep.

Foto: PeeJee Media

Boys 13 jaar

In de finale Boys 13 jaar rijdt Guus Klinker met nummer één op zijn plaat. De Nederlander rijdt altijd een sterk eerste stuk en ook deze keer had hij de holeshot te pakken. Met een paar lengtes voorsprong kwam hij in die eerste bocht. Maar op het tweede en derde stuk verloor Klinker die voorsprong. Zijn concurrentie kwam opzetten en er moest een fotofinish aan te pas komen, om te bepalen wie er eerste was. Het was de Nederlander die het won, voor de Brit, Oliver Kendall.

Foto: PeeJee Media

Elite on track

In de middag was het de beurt aan de 15+ rijders en de Elite. Na een warming up van iedere categorie, waren we weer toe aan de motos. Maar bij de Elite was er een LCQ (last chance qualifier) te rijden. Dus… Zit je na de eerste moto niet bij de eerste vier, moet je naar de herkansing, de LCQ. Spannende races dus voor de Elite. Bij de Junioren Men was het een mooi deelnemersveld, met de huidig Europees- en wereld kampioen aan de start. Tim Goossens, de huidige Europees kampioen bij de Junior Men, liet zich op zijn thuisbaan weer van voren zien. In de finale stond hij op plek twee en had een goede start. Maar naast hem, op plek drie, stond de Belgisch kampioen, Wannes Magdelijns. Wat is deze man snel… Na de tweede bult had de Belg al meteen een voorsprong en stond deze niet meer af. Goossens werd nog wel netjes tweede.

Foto: PeeJee Media

Bij de Elite Men was het de Zwitser, Simon Marquart die er met de winst vandoor ging. Hij won hem voor de Fransman, Arthur Pilard en de Nederlander Dave van der Burg. Bij de dames was het Judy Baauw die er met de winst vandoor ging. In de finale was het een fotofinish met Merel Smulders. Maar de lunge van Baauw was net iets beter.

Foto: PeeJee Media

Zondag Round 10

De zondagochtend begon nat. Met een tweetal buien moesten de rijders het in de eerste paar motos met een natte baan doen. Gedurende de dag, klaarde het op en werd het zelfs warm en mooi weer. Voor deze dag was er hetzelfde programma gepland. De laatste ronde in de European rounds. Na deze dag kon het algemeen klassement opgemaakt worden. Spannend dus… Er stond wat op het spel. Ook op deze dag reden de Nederlanders weer goed van voren mee. Nederland is een sterk fietsland en heeft heel wat talentjes rond rijden. Ook bij de Elite zijn we de laatste jaren vooruit gegaan. En de jeugd blijft hier zeker niet in achter.

Boys 9 jaar

Mica van den Berg is er zo eentje, een ‘jong talentje’ en hij is pas 9 jaar oud. De jonge Nederlander wist namelijk beide dagen op Papendal te winnen. Zondag startte Van den Berg in de finale, vanaf een vijfde plek. Richting de eerste bocht schoof hij mooi onderdoor en pakte hij zo de leiding. De Nederlander stond deze plek vervolgens niet meer af en reed zonder foutjes naar de finish, waar hij het uitgebreid vierde.

Foto: PeeJee Media

Junior Men

Ook bij de Junior Men was het dezelfde winnaar als op de zaterdag. De snelle Magdelijns, Belgisch kampioen, was ook vandaag weer de snelste op de baan. De Fransman Pierre Geisse werd tweede en Goossens werd vandaag derde. Met wee keer podium kan de Nederlander tevreden terugkijken. Magdelijns was dit weekend gewoon te sterk voor zijn concurrenten. Wat een snelheid had deze Belg op de baan van Papendal.

Foto: PeeJee Media

Junior Women

Bij de Junior Women, was er wel Nederlands succes. Michelle Wissing wist in de finale, Renske van Santvoort achter zich te houden en de Belgische kampioene, Aiko Gommers. Wissing startend vanaf één, had een goede start, maar moest Gommers voor laten gaan. De Belgisch kampioene was razendsnel weg en liet haar concurrenten een paar meter achter zich. Maar Wissing had een perfecte tweede bocht en pakte daar haar snelheid. Eind derde stuk kon ze de Belgische voorbij steken. Voor Van Santvoort was de tweede bocht iets minder. De Nederlandse raakte bijna buiten de baan en moest een inhaalrace beginnen. Gommers was teleurgesteld dat ze Wissing voor moest laten en had niet meer in de gaten dat Van Santvoort was terug gekomen en haar nog op de streep klopte voor de tweede plek. Podium voor Wissing, Van Santvoort en Gommers.

Foto: PeeJee Media

Elite Men & Women

Bij de mannen was er vandaag geen Nederlands succes. Het was een volledig Frans podium, met als winnaar Sylvain Andre. Waar Van der Burg gisteren nog derde werd, eindigde hij vandaag op een vierde plaats. Bij de vrouwen was er weer het gevecht tussen Smulders en Baauw, met deze keer de winst voor de jongste Smulders. Baauw moest het deze keer op de streep afleggen en genoegen nemen met een tweede plaats. Derde werd Dorte Balle uit Denemarken.