Europees Kampioenschap BMX 2017

Gisteren reden de Elite het EK BMX in Bordeaux, Frankrijk. Het mooie plein ‘Place des Quinconces’ werd speciaal voor het Frans kampioenschap en dit evenement, omgetoverd tot een waar BMX stadion.

De aangelegde baan op het plein, was een waar kunststuk. De baan zag er prachtig uit… Volgens kenners was het een enorme, technische baan, zoals ze dat alleen in Frankrijk kunnen. De baan was smal en moeilijk om voor de rijders in te halen. Vorige week reden de Franse rijders hier al het nationaal kampioenschap en dat was terug te zien in de resultaten. Die extra rondjes op de baan, hadden geholpen. Joris Daudet, de huidige wereld kampioen, rijdt het hele seizoen al sterk. Op de baan in Bordeaux was hij ook weer van voren te vinden. De Fransman was dit weekend de te kloppen man.

Nederland heeft een sterke, brede selectie en kunnen goed mee met de top. In de halve finale stonden maar liefst vijf Nederlanders, waaronder Niek Kimmann, Twan van Gendt, Niels Bensink, Dave van der Burg en Mitchel Schotman. In de eerste heat stonden gelijk drie van de vijf Nederlanders aan de start. Kimmann werd in de eerste bocht buiten de baan gereden, terwijl Van der Burg zich wist te plaatsen voor de finale. Bensink, moest genoegen nemen met een zesde plaats. In de tweede halve finale waren het Van Gendt en Schotman. De Red Bull rijder pakte de hole shot en stond deze niet meer af. Schotman kwam helaas als laatste over de streep. In de finale moesten Van der Burg en Van Gendt het dan afmaken voor Nederland. Met maar liefst vier Fransen in de finale was dit een lastig klusje. De Nederlandse Red Bull rijder ging meteen vanaf de start, de strijd aan met Daudet. Het was een mooie strijd, maar Van Gendt moest zijn meerde kennen, in de Fransman. Op de derde plaats eindigde een andere Fransman, Sylvain Andre. Van der Burg kwam als zesde over de streep.

Photo: Remco Huvermann

Bij de dames rijdt Laura Smulders een sterk Europees seizoen. Zij was dit weekend de absolute favoriet, om de titel te winnen bij de Elite Women. Vrijdag werd ze nog gehuldigd als overall winnares van het UEC European Cup 2017 seizoen. Smulders won voor het laatst een Europese titel in 2014, in het Deense Roskilde. In Bordeaux pakt ze haar tweede Europese titel bij de Elite. Eerder deze maand won ze al het Nederlands kampioenschap en over twee weken kan ze het compleet maken, door het WK op haar naam te schrijven. Maar zover is het nog niet… Smulders won voor de Belgische Elke Vanhoof en de Deense, Simone Christensen. Ruby Huisman werd vierde in de finale, voor Judy Baauw.

Photo: Remco Huvermann

Bij de Junioren was het de Zwitser Cedric Butti die er met de winst vandoor ging. Kevin van de Groenendaal won eerder het algemeen klassement in de klasse Junior Men en was ook dit weekend de favoriet voor de titel. De Nederlander is bezig met een sterk seizoen, maar het lijkt soms wel of hij zelf zijn grootste concurrent is. Tino Popma stond ook in de finale. Popma komt terug van een blessure, die hij tijdens een training in Verona op liep. In de halve finale zag het er even naar uit dat hij niet verder zou komen, maar de junior wist zich netjes terug te knokken, naar een vierde plaats. In de finale eindigde Popma als zesde en zal hij tevreden zijn met dit resultaat.