Van der Heijden wint in Rijswijk

Vandaag stond de tweede TopCompetitie van het seizoen op het programma. Op de compacte baan van FCC Rijswijk werd de tweede nationale wedstrijd van het seizoen verreden. Bij de Elite Men ging oudgediende, Jordy van der Heijden er met de winst vandoor. Bij de dames was het vandaag geen Nederlandse die won, maar een dame uit Nieuw Zeeland.

Photo: Remco Huvermann

Voor de wedstrijd in Rijswijk waren er minder Elite aanwezig, vergeleken met vorige week in Haaksbergen. Bij de heren werden er twee heats gereden en daaruit kwamen zeven rijders voor de finale. In die finale won Jordy voor Robin Dijk en Elwin Remmerts. De Stay Strong rijder fietst voor het eerst een seizoen met alleen nationale wedstrijden. Jordy reed jarenlang supercross wedstrijden, maar heeft het wel zo’n beetje gezien. “Het is niet meer de moeite waard, om er zo hard voor te trainen, voor dat kleine beetje wat we ervoor terug krijgen. Ik moet ook denken aan het volwassen leven en ik haal nu meer plezier uit deze wedstrijden dan aan de grotere wedstrijden.” Volgens Jordy was de baan lastig en te moeilijk voor de snelheid van de Elite rijders. “Ik vond de baan niet Elite waardig! De bulten zijn zodanig stijl en diep, dat ze de bulten te kort op elkaar hebben liggen. En met onze snelheid is dat gewoon niet te doen. Op het tweede stuk is het eerste bultje dusdanig kort, dat ik elke keer van te voren moest remmen, om de afloop te pakken. Ik kon anders de rest van het stuk niet uitspringen en ik vind dat als je op een baan rijdt, waar je moet remmen voor een bult, dan is het geen Elite waardige baan.” Ondanks alles reed Jordy toch soepele rondjes en reed hij een goed eerste stuk, waardoor hij zijn lijn kon kiezen en zo naar de overwinning kon rijden.

Photo: Remco Huvermann

Merel Smulders werd tweede bij de Elite Women vandaag. Merel komt terug van een lichte rugblessure. In de week voor de Europese ronde in Zolder, kreeg Merel te horen dat ze dat weekend niet mocht fietsen. Dat was uiteraard een grote aderlating voor haar. “Mijn eerste manche begon goed. Ik had niet zo goed kunnen trainen vanochtend, want het was ontzettend druk op de baan. Ik vond het een lastige baan om te rijden, vanwege de steile bulten. De op- en afloop van sommige bulten waren steil, waardoor je ze niet goed kon springen en dan moet je rollen, of achterwielen en dat ging niet zo goed. Het was vandaag vooral proberen. Ik merkte in de derde manche dat mijn rug volgens mij moe begon te worden. Ik viel om bij de start, het achterwielen ging alle kanten op. En ik merk tijdens trainingen, dat wanneer ik moe word, ik fouten ga maken en dat was nu ook het geval. Dus ik heb weer wat geleerd en daar ga ik aan werken.” Merel moest vandaag de winst laten aan niemand minder dan Sarah Walker. De Nieuw Zeelandse slaapt bij de familie Smulders en was vandaag meegekomen om een wedstrijd te rijden. Volgende week rijdt ze de Europese ronde in Erp en daarna de wereldbeker op Papendal. Sarah heeft een vervelende blessure achter de rug en heeft dan ook enige tijd niet kunnen fietsen. Vandaag ging lekker voor haar en ze kijkt uit naar de andere races hier in Nederland.