Ian van Heugten heeft zin in zijn eerste seizoen bij de Elite Men

Ian van Heugen, rijder voor Team TVE Sport, zal dit jaar zijn eerste NK bij de Elite Men gaan rijden. We spraken hem over dit spannende jaar waarop hij op zijn thuisbaan voor de kampioenstrui zal gaan.

Ian, 2019 wordt je eerste jaar bij de Elite Men. Heb je er zin in?

Ja, dit wordt mijn eerste jaar bij de Elite. Ik heb er veel zin in! Vooral omdat het leuk is om tussen de grote mannen te fietsen en ik vind het ook fijn dat ik het eerste jaar kan fietsen zonder druk. Dat fietst natuurlijk met een fijn gevoel.

In 2018 zagen we je al schitteren in de Junior Men categorie en zelfs al op de Supercross. Kun je wat vertellen over hoe 2018 is gegaan? Met name over het NK, de EK’s, het WK en de supercrossen?

Mijn jaren bij de Junior Men gingen stukken beter dan verwacht. Vooral de EUC-rondes en natuurlijk het wereldkampioenschap. Dit jaar had ik zeven finales gereden in UEC-rondes waarbij sommige finales beter gingen dan andere, wat natuurlijk logisch is. Op het WK had ik de finale gehaald waar ik natuurlijk blij mee ben. Toch had ik in de finale meer gewild, ik lag er goed bij in de finale, maar had een crash in de eerste bocht, helaas, maar dat is BMX.

Wat is het grote verschil in rijden tussen de jeugd, Junior Men en de Elite?

Het grote verschil tussen de jeugd en Junior/Elite zijn vooral de trainingen. Bij de elite/junior wordt veel meer met trainingsschema’s gewerkt en is er coaching bij.

Waar ligt je focus in 2019? Is dat nationaal, UEC CUP, NK, supercross of vooral veel ervaring op doen?

Voor mij is 2019 vooral een leerproces en wil ik ervaring opdoen bij de grote mannen. Qua wedstrijden focus ik me vooral op de Supercrossen en UEC-rondes.

Vind je het speciaal dat het NK op je thuisbaan is?

Het is natuurlijk fijn dat het NK is op mijn thuisbaan want dat heeft altijd zijn voordelen. Ik ken de baan goed en ook tussen de elite is dat een voordeel.

Bij jij en/of je teamgenoten te vinden op de open trainingen voor het NK?

Ik ben aanwezig op de open trainingen. Misschien niet allemaal, maar de meeste wel. Wat mijn teamgenoten doen weet ik niet zeker, maar denk dat ze er wel zullen zijn.

Wat zijn je leukste en minst leuke herinneringen aan de baan van FCC Wheels?

De leukste herinneringen aan de baan is dat hij goed loopt en er is veel variatie. Toch is het een moeilijke baan maar dat maakt het juist leuk. Ik heb weinig slechte herinneringen aan de baan, het enige is dat ik wel eens door slip aan het starthek.

Wat is je favoriete stuk van de baan in Erp?

Mijn favoriete stuk is het derde stuk. Er zijn zoveel verschillende opties en dat maakt het gewoon leuk.

Wil je nog iets kwijt aan je fans en/of sponsors bedanken?

Ik vind altijd super leuk als kinderen naar me toe komen, met me komen praten en komen vertellen wat ze hebben gepresteerd. En natuurlijk wil ik al mijn sponsors bedanken. Zonder mijn sponsors was het allemaal niet gelukt waar ik nu ben. Ook mijn ouders omdat zij altijd met mij mee gaan, zonder mijn ouders was dit ook allemaal niet mogelijk. Dank aan TVE Sport, Renthal Cycling, JEE-O-World, Fist Handwear Europe, Tioga BMX, 6D Helmets, Simano BMX, Multitray en PEMA plastics.