Ik kan daar absoluut van genieten…

De vierde TopCompetitie in Haaksbergen stond gisteren geheel in het teken van Jelle van Gorkom. Voor de stichting ten behoeve van het herstel van de Nederlander organiseerde de vereniging een veiling. Van Gorkom was hierbij zelf aanwezig en genoot zichtbaar van alle aandacht die er was voor de oud BMX-er.

Dat heel BMX Nederland Van Gorkom een warm hart toedraagt, werd gisteren wel duidelijk. Initiatiefnemer, Bob Jong, vertelt in eigen woorden hoe het idee is ontstaan. “Het initiatief is eigenlijk geboren, nadat ik diverse keren bij Jelle op bezoek ben geweest tijdens zijn revalidatie. We hebben na zijn Olympisch zilver een stichting opgericht, met name bedoeld voor activiteiten van Jelle naast zijn sportcarrière, bijvoorbeeld het geven van clinics. De stichting heet ‘Stichting Sport & Vitaliteit’. Nu hebben we een andere inhoud gegeven aan zijn stichting en proberen we zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen, waarmee de stichting zaken kan financieren die Jelle helpen bij zijn revalidatie.” Uiteraard een mooi initiatief en ontzettend mooi dat DVO Haaksbergen hier dit weekend de ruimte voor gaf, tijdens de vierde TC. “Ik voel me vereerd dat DVO Haaksbergen samen met mij, maar ook met BMXTrofee.nl dit weekend heeft georganiseerd, zoals dat nu heeft plaatsgevonden. Ik denk dat heel BMX Nederland het een bijzondere dag vond en dat met name Jelle ook ontzettend heeft genoten.”

Dat Van Gorkom genoot van alles was duidelijk zichtbaar. Samen met zijn vriendin en ouders was hij aanwezig en zag hij hoe er werd geboden op de vele aangeboden spullen van rijders en bedrijven. Van Gorkom: “Een geweldig evenement en mooi dat het kan. Ik vond het heel bijzonder om te zien dat er zoveel mensen waren.” Tijdens de wereldbeker op Papendal was er ook al even een momentje ter ere van de Nederlander. Een momentje dat Van Gorkom kan waarderen na wat hij dit jaar heeft meegemaakt. “Het is allemaal heel speciaal… Het maakt iets los in je, dat kan je niet uitleggen.” Er wordt wel eens gezegd dat de BMX wereld een hechte familie is, dat gevoel was bij Van Gorkom gisteren ook zeker aanwezig. Het herstel van de Nederlander gaat langzaam, maar ondanks dat blijft Van Gorkom positief. “Ik boek nog steeds progressie en zolang je progressie boekt, is het goed.” Voor deze speciale gelegenheid was het Nederlands team ook aanwezig en ook daar kan Van Gorkom nog volop van genieten. “Ik geniet daar zeker van, absoluut! Ik kijk nog steeds alle wereldbeker wedstrijden en kan daar absoluut van genieten!”

Photo: Caroline Kimmann

Bob Jong: “De opbrengst ten behoeve van de stichting staat voorlopig op € 14.000. Dit hebben we gisteren bekend gemaakt door middel van een cheque die is overhandigd aan Jelle. Nogmaals, uiteraard een tussenstand, want de verkoop van de shirts en de polsbandjes gaat nog wel even door. In ieder geval dit weekend in Assen, maar waarschijnlijk ook bij diverse afdelings- en regiowedstrijden. Daarnaast zijn we bezig met een webshop, waar ook nog meer veilingitems zullen worden aangeboden. We hebben namelijk in de korte voorbereidingstijd zo veel mogen krijgen om te veilen, dat we dat gisteren niet konden doen.”

Naast dit alles werd er uiteraard ook gereden voor de vierde TC van het seizoen. Niek Kimmann wist de winst te pakken bij de Elite Men en doneerde zijn prijzengeld aan de stichting. “Alles stond in het teken van Jelle en het voelde niet lekker om daar geld aan over te houden. Ik heb gewoon een mooie dag gehad en lekker gefietst. Ik heb mijn prijzengeld afgestaan, omdat ik vond dat dat het minste was wat ik kon doen!” Achter Kimmann eindigde Dave van der Burg en Mitchel Schotman.

Photo: PeeJee Media

Bij de dames wist Merel Smulders de winst te pakken. Zij deed dit na drie manches. Smulders eindigde voor Manon Veenstra en de junior, Indy Scheepers. De jongste van de Smulders zusjes wist alle drie de manches te winnen en pakte daardoor overtuigend de winst. Bij de junioren was het Tino Popma die er met de winst vandoor ging. Popma was in de finale te snel voor Nico Elbers en Ynze Oegema, die respectievelijk tweede en derde werden. Al met al was het een geslaagde dag, met mooie races, maar met een nog mooier doel, de veiling ten behoeve van de stichting voor Van Gorkom!

Photo: PeeJee Media