Judy Baauw met de dubbel in Kampen

Dat de Nederlandse rijders het seizoen sterk gestart zijn, lieten ze dit weekend wederom zien. Judy Baauw wist in Kampen de dubbel te pakken bij de Elite Women en bij de heren stonden Twan van Gendt en Mitchel Schotman op het hoogste podium. Van Gendt won de vijfde ronde en Schotman pakte de winst in ronde nummer zes van de UEC European BMX Cup.

Baauw rijdt haar eerste seizoen voor het nationale team en heeft de afgelopen jaren laten zien, dat ze bij de top van de dames behoort. Dit weekend was voor haar een goede voorbereiding op Papendal volgende week. Met een overwinning op beide dagen, zal dit haar dan ook zeker vertrouwen geven richting de wereldbeker op Papendal. De Nederlandse draaide er zaterdag nog omheen en sprak het niet hardop uit. Maar het was duidelijk waar haar ambities dit weekend lagen… Een overwinning, daar was Baauw op uit. Aangezien Laura Smulders dit weekend liet schieten, was de kans voor Baauw groter dan ooit. Ze moest het alleen nog waar maken. Zaterdag moest ze er tot op de finish vol voor gaan en maakte ze het nog even spannend. De winst ging op de streep naar de Nederlandse, met achter haar Simone Christensen en Elke Vanhoof. Op de tweede dag had Baauw wat meer vertrouwen en reed ze weer naar één.

Photo: BMX Report

Zaterdag won Twan van Gendt de finale bij de Elite Men. Met vier Nederlanders in de finale, was de kans groot dat er een Nederlander op het podium zou staan. De Nederlandse Red Bull rijder startte op vier en had een uitstekende start. Van Gendt kwam als eerste het tweede stuk op en stond deze plek niet meer af. Richting de finish liep hij zelfs verder uit op de rest en won zo gemakkelijk deze finale. Achter hem eindigde Tore Navrestad en Joris Harmsen. Nederland één en drie. Dave van der Burg eindigde net naast het podium op een vierde plaats, maar zal hier toch tevreden over zijn. Van der Burg is terug van een blessure en het voelde voor hem goed om weer te rijden. Kevin van de Groenendaal, ook in deze finale, eindigde op een zevende plaats.

Photo: BMX Report

Zondag waren er minder Elite rijders aanwezig, maar was de strijd er niet minder om. Mitchel Schotman wist de winst te pakken in een prachtige finale. Schotman, rijdend op zijn thuisbaan, was niet tevreden over zijn optreden op de zaterdag. Aan de start van de halve finale, schoot de Nederlander uit zijn clicks en was gezien voor de rest van de race. Schotman maakte dit ruimschoots goed, door zondag naar zijn eerste overwinning van het seizoen te rijden. Ook vandaag stonden er weer vier Nederlanders in de finale. Van de Groenendaal wist ook op de tweede dag weer een finale te behalen en werd hierin vierde. Justin Kimmann en Robin Dijk werden zesde en zevende.

Photo: BMX Report