Justin Kimmann wint de Grands in Amerika

De Grands is een indoor race. Voor de Amerikanen de laatste race van het seizoen. Het weekend waar de kampioenen worden gehuldigd. De Grands wordt naar buiten gebracht als de grootste race op aarde, ‘The Greatest Race on Earth’. Dit laatste halen ze zeker wat betreft de inschrijvingen. Niek Kimmann, broer Justin Kimmann en teamgenoot Dave van der Burg, waren afgelopen weekend in Tulsa aanwezig, om dit alles een keer zelf te ervaren. En hun avontuur was niet zonder succes… 

Op de indoorbaan in Tulsa werd afgelopen weekend de Grands verreden en het niveau lag enorm hoog. De Grands is de race waar Amerikanen het hele seizoen naartoe werken. Het prijzengeld is enorm hoog en de rijders zijn gebrand op die overall titel. Bij de dames domineert Alise Post al een aantal jaren het Amerikaanse circuit. Zij won dit weekend voor de zesde keer de titel. Bij de heren was het Connor Fields die de titel pakte. Voor Fields was dit zijn eerste titel. Zijn teamgenoot en regerend kampioen Joris Daudet, won hem al twee keer. Deze keer moest hij de Olympisch kampioen voor laten gaan. De Nederlanders Niek en Dave reden in diezelfde klasse, de AApro’s. Justin reed mee in de klasse, Apro. Het was een mooi weekend voor de drie. Niek en Justin reden beide podium en Dave had genoten ondanks het missen van de finales. Dave: “Je weet gewoon dat je voorbereiding heel anders is dan de rest. Deze race was geen moment voor ons om te pieken en daardoor miste je wel wat op het eerste stuk. Op een eerste stuk van 50 meter, mis je dan gewoon de kracht en de explosiviteit. Dat was wel lastig, maar mijn baansnelheid was goed. Het was mooi om het een keer mee te maken. Volgend seizoen was dat niet mogelijk, vanwege het Olympisch jaar. Dan wil je je voorbereiding anders indelen en niet nog een wedstrijd rijden in november/december.”

Photo: Jerry Landrum

Niek reed in de AApro wel naar de finale en wist zelfs derde te worden. Niek: “Je weet van te voren dat alle Amerikanen op scherp zullen staan. Zij beschouwen dit bijna, als hun WK. Voor ons Europeanen is het wat lastiger om in deze periode nog op scherp te staan. Ik had niet het gevoel dat ik wedstrijdritme miste. Voor mijn gevoel ging het wel goed. Maar wat betreft de voorbereiding kwamen we gewoon op het eerste stuk te kort. Gelukkig kon ik het op de baan compenseren en stond ik beide dagen in de finale.” De baan in Tulsa wordt speciaal voor dit evenement aangelegd. Dus er is niemand die hier profijt van heeft. “Normaal zijn er wel een aantal rijders die een thuisvoordeel hebben. Dat was hier dus niet het geval en dat was wel vet. Iedereen had gewoon driekwartier om te trainen en er was niemand die een voordeel had. Wij wisten van te voren gewoon niet hoe de baan er uit zou zien. Dat moeten ze vaker doen!”

Photo: Jerry Landrum

Broer Justin reed de Apro’s en pakte zowaar de eerste plaats. Wat een weekend moet dat zijn geweest voor de jonge Nederlander. Justin: “Ik wilde al een paar jaar samen met Niek de Grands rijden en om het dan zo af te sluiten is helemaal mooi. De avondwedstrijd was een hele mooie show en was echt vet om die te rijden. Ik vond het één van de mooiste indoorbanen die ik ooit heb gereden. Er was veel ruimte en je kon je snelheid goed behouden. In de bochten hoefde je niet af te remmen. De afstand van de Pro Sectie was ook goed en behoorlijk ruim. Ik had van te voren niet verwacht het weekend te winnen. Ik hoopte natuurlijk wel de finale te rijden, aangezien ik normaal toch Elite rijd en nu dan de Apro. Het was mijn eerste Amerikaanse wedstrijd. Ik had er niet heel erg veel van verwacht, wilde gewoon lekker fietsen en dat is gelukt.” Met een titel op zak is dat meer dan gelukt voor de jonge Kimmann. Wellicht dat hij de volgende keer de AApro kan rijden samen met zijn broer!

Photo: Jerry Landrum