Kevin van de Groenendaal pakt het zilver in Rock Hill, USA

Tijdens de laatste dag van het WK BMX in Rock Hill, stond Nederland met vijf rijders in de finale. Kevin van de Groenendaal pakte het WK zilver bij de Junior Men. Niek Kimmann miste net het brons.

Junior Men

Bij de Junior Men reden maar liefst drie Nederlanders de finale. Tino Popma die in de halve finale maar net een valpartij wist te ontwijken, Ian van Heugten en Kevin van de Groenendaal. Popma startte de finale op zeven, met Van Heugten naast hem op zes. Van de Groenendaal had de binnenkant en stond op één. Het zag er lang naar uit dat Van de Groenendaal de titel zou pakken, maar op het derde stuk, kwam de Zwitser, Cedric Butti steeds dichter bij. Op het laatste rechte stuk, wist de Zwitser Van de Groenendaal te passeren. Popma werd uiteindelijk zevende en zal tevreden zijn als eerstejaars Junior. Van Heugten, ook eerstejaars, pakte een nette vijfde plaats en zal dit van te voren niet verwacht hebben.

Elite Women

Bij de Elite Women stond Laura Smulders in de finale. Eerder won de Nederlandse al het NK en het EK en in Rock Hill hoopte ze ook op de titel. Helaas miste Smulders in de finale compleet de start en moest ze meteen in de achtervolging. Smulders kon haar achterstand niet meer goedmaken en eindigde uiteindelijk als zesde. Na de wedstrijd baalde Smulders enorm. “Tsja… Wat kan ik er van zeggen?! Ik zat in het hek!” Zusje Merel Smulders behaalde de halve finale in haar eerste jaar als Elite. Andere dames, waren Ruby Huisman, Judy Baauw en Manon Veenstra. Zij kwamen niet verder dan de kwart finale. Winnares bij de Elite Women, was de Amerikaanse Alise Post. Zij won voor de Australische Caroline Buchanan.

Photo: Jerry Landrum

Elite Men

In de kwartfinales bij de Elite Men, waren er nog maar drie Nederlanders over. Jelle van Gorkom reed in Heat nummer twee en stond in Lane drie, met de Fransman, Daudet aan de binnenkant. Van Gorkom raakte op de Pro Sectie achterop en werd in de tweede bocht, ook nog eens van de baan gereden. De Nederlander kwam hierdoor uiteindelijk als achtste en laatste over de streep. Twan van Gendt startte in Heat nummer drie en was goed weg. De Nederlander sprong als derde over de Pro Sectie. In de tweede bocht leek het alsof hij een actie onderdoor wilde maken. Hierdoor raakte hij even het achterwiel van de Rus, Komarov, waardoor de Nederlander ten val kwam. Zonde, want hij lag goed op koers. Niek Kimmann reed in zijn kwart finale van acht naar twee en was als enige Nederlander een rondje verder. In de halve finale startte Kimmann weer vanaf Lane 8. De Nederlander had in de laatste bocht nog een geweldige actie, waarmee hij een valpartij ontweek. Kimmann kwam uiteindelijk als derde over de finish, nog voor de Olympisch kampioen Connor Fields. In de finale moest Kimmann weer vanaf acht komen. Deze keer pakte het niet zo goed uit. De Nederlander kwam als zesde de eerste bocht uit en moest in de achtervolging. In de tweede bocht, wist Kimmann de derde plaats over te nemen, maar werd op de streep voorbij gereden door de Fransman Joris Daudet. De Amerikaan, Corben Sharrah pakte de titel, voor Sylvain André. Op drie eindigde dus Daudet en op de vierde plaats, Niek Kimmann. “Gezien het slagveld, was ik enorm blij, om als enige Nederlander de finale te behalen. Ik heb nog geen finale gemist, dit is mijn derde op rij. En als je dan ook nog eens zo dicht bij het brons bent, is dat helemaal zuur. Ik had het goud al en vorig jaar het zilver, dus brons had het wel compleet gemaakt. Ik ben tevreden over hoe ik vandaag heb gereden, maar toch wel jammer van die derde plek!”