Kimmann en Smulders prolongeren titel

Op de nieuwe baan in Uithoorn, wordt dit weekend het NK BMX 2018 gehouden. Vandaag stond de Time Trial op het programma. Bij de Elite Men was het Niek Kimmann die zijn titel prolongeerde en bij de dames was Laura Smulders de snelste.

De nieuwe baan in Uithoorn lag er mooi bij. Het is een lange, niet al te brede baan en rijders moesten even wennen aan de lengte van de baan. Het bouwen van de nieuwe baan in Uithoorn, is in 2016 van start gegaan. Olaf van der Wijngaard, voorzitter van het UWTC, is dan ook enorm trots dat zijn vereniging dit jaar het NK BMX mag organiseren. “Dit was voorheen nog een voetbalveld en in 2016 zijn we dan ook begonnen met het weghalen van al het groen wat rondom het veld stond. Daarna zijn we begonnen met de aanvoer van 10.000 kuub grond. Dat had nogal een behoorlijke impact voor het omliggende verkeer, want het was hier een komen en gaan van vrachtwagens.”

De vorige locatie van de vereniging, was een locatie waarmee de club niet veel kon. De vereniging kent veel medewerkers die actief zijn binnen de sport. “Wij hebben heel veel ambitieuze mensen binnen onze vereniging. Mensen die veel over hebben voor de sport. Die ambitie kunnen we nu op deze nieuwe locatie waarmaken. We besloten dan ook direct om een nationale wedstrijd aan te vragen. Het is heel fijn dat we dan ook erkend worden door de KNWU en dit NK is een bekroning op het vele werk, dat we hier hebben verricht.”

Morgen staat de race op het programma, maar vandaag was er nog eerst de Time Trial. Bij de heren was het Niek Kimmann die zijn titel verdedigde. Kimmann rijdt een voortreffelijk seizoen en leidt het wereldbeker klassement bij de heren. Het WK in Baku, wil de Nederlander het liefst zo snel mogelijk vergeten. Door kramp bij de start in de halve finale, mistte hij de finale. Vandaag kon hij in Uithoorn laten zien, nog steeds de snelste van Nederland te zijn.

Photo: PeeJee Media

Kimmann: “Het WK was mijn grootste doel voor dit jaar en dat ging niet zoals ik het wou. Dan is het fijn dat ik vandaag kon laten zien, dat het toch gewoon goed zit en dat er met mijn snelheid niets mis is.” Kimmann kon vandaag zijn titel prolongeren en startte als laatste. “Het maakt mij niet zoveel uit, of ik nu als eerste of als laatste start. Het is natuurlijk aan de persoon zelf, hoe je daarmee omgaat.” De Nederlander liet zien dat er geen extra druk op hem stond en finishte vier tienden van een seconde voor de nummer twee, Dave van de Burg. Joris Harmsen eindigde bij de heren als derde. Kimmann: “Morgen is de race en dan is alles mogelijk. De baan is niet echt breed, dus het is niet mogelijk om van zes terug te komen naar één. Racen is mooi, maar ook zeker onvoorspelbaar. Het zal voornamelijk op het eerste stuk aankomen. Ik zal slim moeten rijden en veel zal afhankelijk zijn van goede bochten rijden.”

Photo: PeeJee Media

Bij de vrouwen was het Laura Smulders die haar titel prolongeerde. Op haar favoriete onderdeel, liet de Nederlandse vandaag weer zien wie de snelste van Nederland is. “Het rondje ging lekker vandaag. Voor mijn gevoel was het eerste stuk goed. Op het derde stuk, maakte ik nog een klein foutje, door te springen. Maar dat kon met deze snelheid niet.” De Team TVE Oegema rijdster eindigde bijna een seconde voor de tweede. “Ik kwam over de finish en had wel een goed gevoel. Ik hoorde over de streep van Judy, dat het bijna een seconde was. Toen wist ik zeker dat het een goed rondje was.” Ook Smulders ziet geen voor- of nadeel in het als laatste starten. “Je moet toch je eigen rondje rijden. Er zit niemand bij je in de baan en je moet het toch zelf doen.” Smulders eindigde uiteindelijk voor Judy Baauw en Merel Smulders. Ook morgen zal Smulders een titel verdedigen bij de Women Elite.

Photo: PeeJee Media