Kimmann klopt Van Gendt op het laatste stuk

In Erp werd zondag het Nederlands kampioenschap BMX verreden. Bij de dames won Laura Smulders haar vijfde titel op rij. Niek Kimmann moest er bij de heren hard voor knokken, maar pakte de winst voor Twan van Gendt. Beide prolongeerde hun titel.

Tijdens een zonnige dag en een goed georganiseerd evenement, reden de beste BMX’ers van Nederland voor de rood-wit-blauw gestreepte trui. Het waren spannende finales, met mooie inhaalacties. Er werd gestreden tot de laatste meter, zo ook bij de Elite Men. Van Gendt maakte het Kimmann al de hele dag lastig en hard een sterk eerste stuk. Na de eerste moto waren er nog even problemen voor de Oegema¬†TVE rijder, maar die bleken later te zijn opgelost. Er was iets mis met zijn gehuurde transponder, waardoor zijn tijd niet werd geregistreerd. De Nederlander verloor daarmee zijn eerste plek en werd teruggezet. Werk aan de winkel voor Van Gendt in moto twee en drie dus.

Photo: PeeJee Media

Van Gendt plaatste zich uiteindelijk voor de finale en ook hier liet hij zich weer van zijn sterkste kant zien. Kimmann kon op het eerste stuk alleen maar volgen en moest na de eerste bocht, de achtervolging inzetten. Van Gendt: “Helaas zat er niet meer in. Ik heb hem lang af kunnen houden, maar het was niet genoeg. Ik voelde hem al in de tweede bocht komen, maar daar kon ik hem nog afhouden. Het kostte wel veel kracht en op het laatste stuk kon ik hem niet meer houden. Net nie… Maar wel tevreden. Ik heb een goed rondje gereden, geen foutje gemaakt en kan mezelf niets kwalijk nemen.”

Kimmann moest er flink voor werken, maar pakte zijn titel op het laatste rechte stuk. De laatste meters waren teveel voor Van Gendt. “Ik rij een zware plaat en de eerste aanzet, kost gewoon enorm veel kracht.” Kracht die hij op het laatste stuk tekort kwam. Kimmann wachtte geduldig af, om zijn slag te slaan. Kimmann: “Iedereen dacht dat ik de titel vandaag alleen maar hoefde op te halen, maar je ziet hoe hoog het niveau is bij de mannen. Deze baan ligt Twan, hij werd hier in 2015 Europees kampioen. Twan was de hele dag al sterker op het eerste stuk. Ik dacht bij mezelf, de baan is lang en ik wacht gewoon op een gaatje. In de tweede bocht probeerde ik het, maar Twan sloot hem goed af. Ik wist dat Twan niet in zijn remmen zou knijpen en we willen allebei volgende week naar het EK, dus nam ik niet teveel risico. Ik verloor hierdoor wel mijn snelheid en moest daardoor opnieuw beginnen.” Kimmann wist dat hij op het tweede stuk zijn winst kon halen. Richting het laatste stuk zette hij dan ook nog eens flink aan. Op de allerlaatste meters lukte het hem om Van Gendt te passeren en zo zijn titel te prolongeren.

Bij de dames was het Smulders die voor de vijfde keer op rij de Nederlandse titel pakte. Zij won de finale voor Judy Baauw en Merel Smulders. “Een NK blijft leuk en ik wou hier niet verliezen. De finale was niet mijn beste rondje van vandaag. Er zaten een paar kleine schoonheidsfoutjes in. Ik denk dat het te graag willen is… Er zit best veel druk op deze wedstrijd. Vervelende druk, want je kunt hier alleen maar verliezen. Het is een leuke wedstrijd, vooral met alle kinderen. Het is mooi voor de sport, maar voor mij is de druk iets minder. Dan heb ik liever een WK.” De Nederlandse titel is de eerste deze maand voor Smulders. In Letland hoopt ze haar Europese titel te verdedigen en in Zolder haar wereld titel.

Photo: PeeJee Media

Bij de Junioren prolongeerde Bart van Bemmelen en ook Indy Scheepers hun titel. Scheepers fietste de finale bij de Elite Women en was de snelste van de twee junioren dames. Tweede werd Amber Walravens. Samen deelde ze het podium.

Photo: PeeJee Media

In de finale van de Junior Men schoot Brian van Eeuwijk bij de start uit zijn trapper. Van Eeuwijk zette een mooie serie neer richting dit NK, maar in de finale sloeg het noodlot toe voor de Josh BMX rijder. Het was van start af aan, Van Bemmelen, die de leiding pakte en deze niet meer weg gaf. Stef van Doren kon nog volgen, maar zag geen kans om Van Bemmelen te passeren. Op een mooie derde plaats, eindigde Pieter van Lankveld.

Photo: PeeJee Media