KWC Kampen wint het NKC BMX 2019

Zondag werd het seizoen geopend met het Nederlands Kampioenschap voor Clubs. KWC Kampen had de eer om het dit jaar te organiseren en was daarmee ook meteen favoriet voor de titel. Met ongeveer 900 rijders aan de start werd het een lange koude dag.

Het zonnetje scheen heerlijk, maar er stond een straffe wind en met vlagen was het ijskoud op de baan. Na het defilé en het volkslied moesten de rijders wachten op de lijsten, alvorens het kampioenschap kon beginnen. Dit leverde enige vertraging op en met het grote aantal aan rijders, wist je dat het een lange dag zou gaan worden. Tijdens het NKC kon er namelijk al voor de punten gereden worden, waardoor de opkomst hoog was. KWC Kampen stond met 57 rijders aan de start. Klaar om hun eerste Nederlandse titel voor clubs in de wacht te slepen. De eerste in de historie van de club. Nu was de kans daar. Op hun eigen baan, konden ze die titel pakken. Maar, dan moesten ze nog wel afrekenen met de winnaar van vorig jaar en het jaar daarvoor, FCC Nuland. Zij waren vastberaden om voor de derde keer op rij de Nederlandse titel binnen te slepen.

Photo: PeeJee Media

In verschillende leeftijden werd er gestreden om de punten. Doel was de finale halen en daar zo hoog mogelijk te eindigen. De beste twaalf rijders van de club telde mee voor het klassement. Sommige hadden niet eens twaalf rijders en wisten dus bij voorbaat al dat ze geen kans maakte op de titel. Het was mooi om te zien dat er zoveel clubs aanwezig waren voor dit kampioenschap. Naast de baan stonden de tenten met vlaggen te wapperen in de wind. Ouders en publiek stonden naast de baan te kijken naar het spektakel op de baan. Maar ondanks het grote aantal naast de baan, kwam de sfeer er niet echt in. Wellicht omdat het pas de eerste wedstrijd van het seizoen was, of wellicht omdat het toch best koud was. De rijders waren gelukkig  maar gefocust op één ding en na een lange dag racen, waren eindelijk de finales aangebroken. Met een laagstaande zon, de laatste stralen voor het donker werd, werden de rijders één voor één aan het nog aanwezige publiek voorgesteld. Helaas was het merendeel van het publiek na de manches vertrokken. Het juichen voor clubgenoten zat er voor sommige blijkbaar niet in.

In de finales was het tellen geblazen. Hoeveel rijders staan er in die finale, wie had wat gereden en wat heeft de concurrent gedaan. Het was niet bij te houden. Maar gelukkig had de jury alles onder controle. KWC Kampen was de club kampioen van 2019, voor FCC Nuland.

Photo: PeeJee Media