Laura Smulders met de dubbel

Dit weekend werden de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen verreden. Op de supercross baan van Papendal was het dit weekend een waar spektakel, met mooie races en uiteindelijk ook mooie resultaten voor Nederland.

Photo: BMX Report

Dat Laura Smulders tot één van de favoriete behoorde wisten we allemaal, maar dat ze de dubbel zou winnen dit weekend, had ook Laura niet verwacht. Zaterdag was er niet alleen succes bij de dames. Bij de heren stonden twee Nederlanders in de finale en zij haalde uiteindelijk ook het podium. Dave van der Burg had een voortreffelijke race, maar werd op de streep geklopt door de Fransman Sylvain André. Twan van Gendt eindigde als derde. Dave had een dubbel gevoel over zijn dag. Enerzijds was hij tevreden met zijn beste resultaat ooit. Maar aan de andere kant de teleurstelling dat hij de race niet had gewonnen, terwijl hij bijna de gehele wedstrijd op kop reed. Twan was tevreden met zijn derde plek. Na een blessure aan zijn knie, had hij er geen rekening mee gehouden hier al op het podium te staan.

Photo: BMX Report

In de finale van de Women Elite, stonden zaterdag drie Nederlandse dames. Laura Smulders, Judy Baauw en Ruby Huisman. Laura wist deze uiteindelijk te winnen en Judy werd derde wat voor haar een verbetering is van haar vierde plaats van vorig jaar. Ruby werd in haar eerste wereldbeker finale vijfde en was hier uiteraard enorm blij mee. Laura stond op de tweede dag wederom in de finale bij de dames. Dit keer samen met haar zus, Merel Smulders. Ook Judy Baauw wist wederom de finale te behalen. Laura stond in deze finale een keer niet op één, maar ging wel als eerste de bocht in. Vanaf dat moment was het gewoon vasthouden en naar de finish rijden. Laura: “Wat een ongelooflijk weekend was dit! Het was mijn doel om dit jaar een dubbel te pakken en die kan ik nu al afvinken.” Een enorme stimulans was het publiek dit weekend op Papendal. Elke Nederlander werd de finish over geschreeuwd. Laura: “Het publiek was echt fantastisch dit weekend. Het geeft je een enorme boost, wanneer je het laatste stuk op komt en dan het publiek hoort.” Laura was op het laatste stuk zelf ook aan het schreeuwen, want ze wist op dat moment dat de dubbel binnen was. “Ik was helemaal door het dolle heen! Niet normaal, wat heb ik nu weer gedaan, dacht ik bij mezelf.” Met deze twee overwinningen staat Laura’s winning streak nu op vijf. Het is tevens haar vierde overwinning op Papendal. Volgende week gaan we naar Zolder, waar de derde en vierde ronde worden verreden. Laura is er uiteraard ook weer bij en zal daar ook weer voor de winst gaan!