Mitchel Schotman | Ik zat in de buurt

Mitchel Schotman won zilver tijdens het Oegema Logistics NK BMX 2020 op Papendal afgelopen zondag. Een tweede plaats die naar eigen zeggen toch mixed feelings geeft. Schotman heeft mogen proeven aan een overwinning, want hij zat er dicht bij. Helaas moest hij genoegen nemen met een tweede plaats achter Dave van der Burg. Maar met zijn beste resultaat tot nu toe, is zijn tijd wellicht eindelijk aangebroken.

In 2015 reed Schotman voor het eerst Elite en won de Top Competitie ranking in deze klasse. Het seizoen begon toen zwaar voor de 19 jarige privé rijder. Gaandeweg dat seizoen, ging het steeds beter voor hem. Schotman keek uit naar het nieuwe seizoen. Een seizoen waarin hij aan het einde een kans kreeg in het commerciële team van Laura Smulders en Martijn Jaspers. Nu vijf jaar later is hij enorm gegroeid en is Jaspers inmiddels zijn coach. Met wereldkampioenen als Smulders en Twan van Gendt heeft Jaspers een behoorlijke staat van dienst. Dat Schotman hiervan profiteert is duidelijk te zien op de baan.

Mitchel Schotman 11 okt. 2015 (Audio: PeeJee Media)

Photo: PeeJee Media

De geboren Deventernaar heeft enorm veel passie voor de sport en houdt van fietsen. Schotman laat meestal geen kans schieten om te rijden. In 2016 reed hij een top seizoen… Zijn sterkste tot dan toe. Archief 2016: “Ik voelde mij wel sterk na de winter, maar ik wist niet wat ik kon verwachten dit seizoen. Ik wist dat ik in de winter goed had getraind, maar vorig seizoen voelde ik me ook goed en had toen een mindere start.” Aan het begin van het seizoen 2016 was het duidelijk voor Schotman, dat hij ook dat jaar weer voor het algemeen klassement wilde gaan. Internationaal was het doel om een halve finale te rijden, tijdens een Europese ronde. In zijn eerste seizoen als Elite, kwam hij alleen tot de moto’s, of de kwart finale. Dat moest dat jaar beter. Voor het NK dat seizoen, had Schotman niet alleen als doel de finale te behalen, maar ook daarin zo hoog mogelijk te eindigen. Als eerstejaars werd hij vijfde in de halve finale en dus één plek te kort voor de finale.

Photo: PeeJee Media

Dat Schotman hard traint, is te zien via zijn social media pagina’s. Vanaf zijn eerste jaar als een Elite heeft hij dan ook flinke stappen gemaakt. Maar zijn doel om een WK te fietsen, moet hij nog realiseren. Iets wat hem de afgelopen jaren behoorlijk heeft bezig gehouden.

Mitchel Schotman 11 juni 2017 (Audio: PeeJee Media)

Mitchel Schotman 23 juni 2019 (Audio: PeeJee Media)

Mitchel Schotman 6 okt. 2019 (Audio: PeeJee Media)

Photo: PeeJee Media

De altijd goedlachse Schotman, reed afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Dit was tevens ook de laatste wedstrijd van dit knotsgekke seizoen. Maar ondanks geen wedstrijdritme, had Schotman een goed gevoel over deze dag. Hij voelde zich sterk. Tijdens trainingen ging het goed en met een wereldkampioen in zijn team, kon hij zich goed meten. In de drie moto’s die er werden gereden, liet de Oegema TVE rijder zich al goed van voren zien. In de finale zag Schotman zijn kans. Op het eerste stuk zat hij er meteen goed bij en ging als tweede de eerste bocht in.

Photo: PeeJee Media

Op het tweede stuk kon Van Gendt, die toen derde reed, aansluiten. Maar de wereldkampioen had niet de snelheid om te passeren. De strijd ging tussen Van der Burg en Schotman.

Photo: PeeJee Media

Op het derde stuk kwam Schotman sterk opzetten, maar had de pech dat hij aan de buitenkant zat voor de laatste bocht. Van der Burg was niet van plan om zijn plek af te staan en hield hem in die laatste bocht achter zich. Ze gingen als één en twee de streep over. Een resultaat waar Schotman uiteindelijk zeer tevreden op terug keek. Hij was er enorm blij mee. En dit resultaat is een enorme opsteker voor al het harde werken. Wederom laat Schotman een groei zien, ook al is het maar voor één wedstrijd. Er zit meer in het vat en dat gaat hem zeker nog mooie dingen opleveren. Hopelijk een kwalificatie voor het WK, waar hij zo hard voor heeft gewerkt de afgelopen jaren. Schotman: “Mijn tijd mag wel eens een keer komen. Vooral dit jaar, heb ik veel getraind op de punten, waar ik moest verbeteren. Komt mijn tijd eraan? Ik hoop het!” Wij hopen met hem mee!!

Mitchel Schotman 11 okt. 2020 (Audio: PeeJee Media)