Nederland in de medailles

Tijdens de eerste dag van het Europese kampioenschap in Besançon, Frankrijk, was er gelijk succes voor Nederland. In verschillende cruiser categorieën waren er titels voor Nederland. Maar ook de kleintjes lieten zich van voren zien. 

Het was een zeer warme, lange eerste dag op het kampioenschap. Maar de sfeer zat er goed in. Er was spanning bij de rijders en ook bij sommige ouders. Nederland was niet breed vertegenwoordigd bij de cruisers. Maar de rijders die aan de start stonden, konden wel eens voor succes gaan zorgen. Pechvogel van de dag, was Jesse Elzenga. Hij reed een paar keer in kansloze positie, maar wist zich keer op keer te kwalificeren naar de volgende ronde en uiteindelijk de finale. Een finale waarin Elzenga tegen zeven Fransen moest rijden. Ook hier moest hij weer knokken en bevond zich richting de eerste bocht in het gedrang. Op het tweede stuk sprong een Fransman bovenop hem. Elzenga kon uiteindelijk weer opstappen en zijn weg langzaam vervolgen. Met alleen wat materiële schade, kwam hij daar goed vanaf. Elzenga toen hij over de finish kwam: “Ik heb een beetje last van mijn schouder. Even rust nemen en dan staan we er morgen gewoon weer.” De jonge rijder fietst op de tweede dag ook nog het EK op de ‘kleine’ fiets.

Winst

In de jongste categorie was er twee keer winst voor VDH Racing. Roan Bouwman pakte de winst in de categorie Boys 8 jaar en Fem Mulhuyzen bij de Girls 8 jaar. Mooie finale van beide rijders… Heel zelfverzekerd reden zij over de baan. Bouwman reed de hele finale op kop, maar moest richting de finish toch even zijn fiets naar voren drukken, om die eerste plaats veilig te stellen.

Foto: PeeJee Media

Voor Mulhuyzen was het begin van het EK allemaal nog even spannend. Donderdagavond tijdens de eerste landentraining moest ze wennen aan de drukte en de omvang van het evenement. Het is dan ook niet niks om als achtjarige een EK te rijden. Maar in de finale was daar gelukkig niets meer van te zien.

Winst was er ook voor wereldkampioene, Suela Ruitenga. Met een behoorlijke voorsprong reed zij haar finale uit. Als favoriete in je klasse moet je het toch nog altijd maar waarmaken. En in de BMX kan er van alles gebeuren. Maar Ruitenga liet zien waarom ze de nummer één is in haar cruiser klasse.

Foto: PeeJee Media

Ook was er winst voor Jill Vogelpoel. Na twee keer de titel in Venlo, was hier dan haar eerste titel in Frankrijk. Op dag drie rijdt ook zij nog een keer haar klasse op de 20 inch. Maar haar weekend kan nu al niet meer stuk met haar eerste Europese titel van het weekend. Vogelpoel was door het dolle heen toen ze over de finish kwam en kon het bijna niet geloven. Kijkend naar het publiek, op zoek naar haar ouders, kwam daar dan toch dat vuistje.

Foto: PeeJee Media

Het laatste Nederlandse succes was er voor Richard van Zomeren in de categorie Cruisers 50+. Hij kwam als eerste over de streep en vierde zijn titel onder luid geschreeuw. “Hoppaaaa” klonk het onder zijn helm vandaan. Van Zomeren heeft al meerdere titels gewonnen en was zelfs even gestopt met fietsen. Maar sinds zijn terugkeer pakt hij weer de ene na de andere titel in zijn klasse.

Foto: PeeJee Media