Nederland pakt de meeste medailles in Baku

Deze week werd het WK BMX in Baku, Azerbeidzjan verreden. Met maar liefst negentien medailles was Nederland het land, dat de meeste medailles wist binnen te harken. Na drie dagen racen was het resultaat, zeven wereldtitels, zes zilveren en zes bronzen medailles. Een geslaagd WK kun je wel zeggen.

Dinsdag

Het WK in Baku, begon dinsdag met de cruisers. Op deze eerste dag waren er meteen al mooie resultaten voor Nederland. Robin van der Kolk wist zijn titel te verdedigen in de klasse Cruiser Men 25-29. In de klasse Men 45-49 wist Richard van Zomeren ook zijn titel te prolongeren. Verrassingen waren er voor Suela Ruitenga in de klasse Women 17-29. Zij won het goud voor Tamar Vedder, die daarmee het zilver pakte. Rebecca Neus-Wichman pakte de winst in de klasse Women 40 and over. Beide konden het na afloop niet geloven.

Photo: Craig Dutton

Pechvogel van deze eerste dag, was Dorus Brink. De Nederlander reed in de finale op grote afstand van de rest, maar aan het einde van het tweede stuk, ging het echter mis. Brink maakte een harde smakker en viel voorover tegen het asfalt. Door zijn val kon hij fluiten naar zijn achtste wereldtitel. Gelukkig stond de Nederlander na een tijdje wel weer op.

Woensdag

Dag twee was er voor de ‘kleintjes’. Rijders tot en met twaalf jaar mochten zich bewijzen op de woensdag. Op deze dag werd er geen goud gewonnen, maar daar waren de resultaten niet minder mooi door. Deon Goorman pakte een mooie zilveren medaille, in de klasse Boys 9 jaar. In de klasse Boys 11 jaar, was het de Nederlander Maddox van Deene die netjes derde werd. Achter hem eindigde Kyano van Vlimmeren op een vierde plaats. Lieke van der Aa pakte het brons in de klasse Girls 9 jaar.

Photo: Craig Dutton

Donderdag

Op de derde dag was het de beurt aan de categorieën 13 jaar en ouder. Dit was de drukste dag met Nederlandse rijders. Robin van der Kolk kon op deze dag zijn zoveelste dubbel pakken. De Nederlander is volgens eigen zeggen bezig met zijn laatste serieuze seizoen. Het is logisch dat hij deze wil afsluiten met wederom een dubbel. Van der Kolk staat bekend om zijn explosieve eerste stuk. In de finale hadden zijn tegenstanders hier echter rekening mee gehouden en sloten dan ook voor hem de deur. De Nederlander had een mindere start en ging als derde de eerste bocht in. Op het tweede stuk wist hij al snel een plaatsje op te schuiven. Vanaf de tweede plaats, kon hij jacht maken op die eerste plek. Op het derde stuk zag je dat er een actie in de laatste bocht zat aan te komen… Met een mooie lijn onderdoor, pakte de Nederlander de eerste plek over en reed zo op zijn zoveelste wereldtitel af. Wat een machtsvertoon en wat een mooie finale race was dit voor Van der Kolk, in de klasse Men 25-29. Bram Ruarus werd in deze finale zevende.

Photo: Craig Dutton

Andere gouden plakken waren er voor Lieke Klaus in de categorie Women 25 and over en voor Kevin Spanninga, in de klasse Men 17-24. Lissi van Schijndel pakte een mooie zilveren medaille in de klasse Girls 13 jaar. Naast Spanninga, pakte Rody van den Heuvel het zilver in de klasse Men 17-24. Suela Ruitenga won eerder al het goud bij de cruisers. Op de kleine fiets wist ze een mooie derde plaats te pakken. Ruitenga sluit haar WK af, met goud en brons. In de finale Women 25 and over stonden nog twee andere Nederlandse dames. Sharon van der Kolk werd zevende en Mariska Bosschert werd achtste tijdens haar eerste WK.

Photo: Craig Dutton

Ook op deze dag was er een pechvogel. Nina van den Boom kwam in haar derde moto zwaar ten val en brak haar linker pols, rechter sleutelbeen en liep kneuzingen op haar heupen en arm op. Niet bepaald het WK zoals ze die voor ogen had. Heel veel sterkte aan haar en hopen dat ze snel zal herstellen.

Worst worlds ever 😫 Felt so good in my moto’s, got 3-3 but unfortunatly I had a bad crash in my 3rd moto. I broke my…

Geplaatst door Nina van den Boom op donderdag 7 juni 2018