Nederland wint de 3 Nations Cup 2022

De laatste wedstrijd in de 3 Nations Cup werd afgelopen weekend verreden op Nederlandse bodem. FC Unitas in Assen had de eer om deze laatste drielandenwedstrijd te hosten op hun mooie thuisbaan. Er was winst voor Nederland, maar ook voor een Deen en de sport BMX, in het algemeen. Want zonder de hulp van de aanwezige vrijwilligers had deze race niet door kunnen gaan. 

BMX is een kleine wereld, maar af en toe laten de mensen daarin grote dingen zien. Dat was ook dit weekend het geval, waar een handjevol mensen samen kwamen om de baan in Assen te redden na een hevige regenbui. Het was dan ook mooi om te zien dat de vereniging hier een momentje voor inlaste om deze mensen in het zonnetje te zetten. Want vaak vergeten mensen dat er zonder de vele vrijwilligers geen BMX is en kan zijn. Uiteindelijk staan we daar allemaal met een gezamenlijk doel en dat is om een mooie sport te beleven en gelukkig zijn er mensen die dit een warm hard toedragen en hun steentje keer op keer ‘vrijwillig’ bijdragen. Nogmaals bedankt aan de mensen die vrijdagavond laat de baan hebben weten te repareren.

Men U23

Een technische baan, met hier en daar wat valpartijen, gebroken fietsen en vorken. Dit was ook het geval voor Odin Verhoog. De Nederlander stond in de finale bij de Men Under 23. Richting de pro sectie lag Verhoog nog vierde maar lande met zijn fiets op de top van de eerste jump en brak zijn voorvork. Daarmee was zijn finale helaas voorbij. Deze werd uiteindelijk gewonnen door een andere Nederlander, Bart van Bemmelen. Een dag later kwam het nieuws dat Verhoog helaas heeft besloten om te stoppen na 14 mooie jaren BMX. In Zolder ging hij er ook hard vanaf en nu in Assen was waarschijnlijk de druppel voor hem. Hopelijk kijkt hij tevreden terug op zijn carriere.

Junior Men

In de klasse Junior Men een aantal sterke kanonnen aan de start, met onder ander Jaymio Brink en Wannes Magdelijns. De twee strijden het hele jaar al tegen elkaar en vaak is het stuivertje wisselen wie op de hoogste trede mag staan. Deze keer was het aan Brink, die Magdelijns versloeg met daarachter Casper Pipers op de derde plaats. De Belg had in de finale de hole shot, maar ging op de pro sectie breed, waadoor Brink onderdoor kon komen. Het leek er nog even op dat Magdelijns ook zijn tweede plaats moest afstaan aan Pipers, maar die kon hij nog net voor blijven.

Foto: PeeJee Media

Elite Men en Women All

Bij de Elite Men stonden maar liefst drie Denen in de finale. De Belg Ruben Gommers, winnaar in Zolder, miste zijn start doordat hij uit de pedalen schoot. Het was de Deen, Magnus Dyhre, die van start tot finish op de eerste plaats reed. Daarachter zijn landgenoot Jakob Sardag en op drie de Nederlander, Elwin Remmerts. Bij de dames was er weer de winst voor Renske van Santvoort. Zij won de finale voor Indy Scheepers en Danielle Vrenegoor.

Foto: PeeJee Media

Vuurwerk

Het vuurwerk kwam dit weekend van de Girls 15-16. Wat zagen we daar een prachtige strijd op de baan met twee keer een foto finish in de finale. Anne Bos liet beide dagen zien over een geweldige eindsprint te beschikken. Zaterdag won ze op de streep voor Jill Vogelpoel en Meredith van der Haar. Ook zondag kwam ze op het laatste stuk weer sterk opzetten en wist ze het Van der Haar nog moeilijk te maken op de streep. Een foto finish wees uit dat Bos nipt tweede was. Het zou een prachtige afsluiter zijn geweest, een echte huzaren stukje, maar ze moest deze dag genoegen nemen met een tweede plaats. Maar overall denk ik dat ze tevreden terugkijkt op haar weekend. Want wat reed zij fantastisch en wat zijn die meiden gewaagd aan elkaar.

Foto: PeeJee Media

De toekomst

De Boys 15-16 zijn net als de meiden in dezelfde leeftijd, de toekomst van de BMX. De Nederlander, Ryan Hartman, laat zich hierin keer op keer van voren zien. Zo ook dit weekend in Assen. De BMX-er uit Kampen, heeft een mooie stijl van rijden en stond dit weekend twee keer op het podium. Zaterdag werd Hartman tweede achter de Belg, Yeno Vingerhoets. Derde werd Jesse Elzenga. In de finale helaas ook een valpartij tussen Maddox van Deene (NL) en de Belg, Yorgi Piccart. Voor beide was het over en uit. Piccart brak zijn frame dwars doormidden en Van Deene helaas zijn sleutelbeen. Zondag was er winst voor Hartman, die eindigde voor Niels Appermont (BE) en Mika Lang (NL). Startend vanaf plek twee wist Hartman de hole shot te pakken, met vlak daarachter Appermont. Lang zat toen al op het vinkentouw en kon niets meer doen dan volgen. Een mooie overwinning voor Hartman en daarmee weer punten voor Nederland in het algemeen klassement. Het klassement wat uiteindelijk door Nederland ook gewonnen werd.

Foto: PeeJee Media