NK Time Trial 2017, Assen

Vandaag werd het Nederlands kampioenschap tijdrijden verreden op de baan van FC Unitas in Assen. In de leeftijd vanaf 15 jaar werd er zowel bij de jongens als bij de meisjes gestreden om die Nederlandse trui. Time Trial is een onderdeel wat niet meer op de agenda van de UCI staat. De TT op het WK in Colombia was de laatste… Voor het Nederlands kampioenschap werd er dus nog wel een tijdrit verreden. Iets wat voor beide winnaars wel weer terug op de agenda van de UCI mag.

Al de hele week waren de weersvoorspellingen ongunstig voor dit weekend. Tijdens de TT vandaag, was daar niets van te zien. De zon scheen heerlijk en de rijders konden zich opmaken voor een rit tegen de tijd. Een Time Trial gaat meestal over de kleine dingen op de baan. De bovenkant van een heuvel aantikken, kan al het verschil maken tussen winst of verlies. Bij de vrouwen was het van te voren eigenlijk al duidelijk dat het tussen Laura Smulders en Judy Baauw zou gaan. Baauw zat op de ‘Hot Seat’ toen Smulders aan haar tijdrit begon. Na de tijdrit van Smulders, was het lang onduidelijk wie er dit jaar de titel zou winnen. Het verlossende woord kwam van Hans Seesing… Smulders won de TT met een tijd van 35.777! Baauw eindigde met een tijd van 36.249. Op de derde plaats eindigde Ruby Huisman, met een tijd van 36.868. Smulders: “Dit is mijn zesde tijdrit titel op rij en ik ben ook de enige Elite Women die deze Nederlandse titel heeft. Voor mijn gevoel had ik niet zo’n goeie rit. Uiteindelijk over de streep, na lang afwachten, was het dan toch duidelijk dat ik mijn titel van vorig jaar met succes had verdedigd.”

Photo: Lou Designs & Photography

Bij de heren was het stuivertje wisselen wie er op de ‘Hot Seat’ mocht. Jordy van der Heijden reed een thuiswedstrijd en zat heel even op deze ‘Hot Seat’. Helaas moest hij deze plek al snel afstaan aan Jay Schippers. Van der Heijden eindigde uiteindelijk als negende. De winnaar bij de mannen, was de huidige wereldkampioen Time Trial, Niek Kimmann. Hij mocht als een na laatste starten en pakte de titel ‘NK Time Trial Men 2017’ voor Dave van der Burg en Twan van Gendt. Kimmann: “Tijdens mijn training liep het voor geen meter, ik had moeite met de wind en de Pro Sectie lag wat kort op elkaar. Ik vond het best lastig… Maar mijn rit was gewoon prima en voldoende om Dave en Twan voor te blijven.”

Photo: Lou Designs & Photography

Beide kampioenen vinden het jammer dat er tijdens het EK en WK geen tijdrit meer wordt verreden. Het zou mooier zijn als het terug kwam, aldus Kimmann. “Ik vind het jammer dat we dit niet meer tijdens een WK doen. Je kunt je afvragen of het NK dan nog wel nut heeft, maar ik vind een tijdrit een mooie discipline en ik denk voor het publiek ook. Wellicht kan het tijdrijden terug komen in een ander concept!” Smulders voegt daar nog aan toe, zich op te willen geven voor de atleten commissie van de UCI. Alles wat via de atleten gecommuniceerd dient te worden met de UCI, gaat via deze commissie. Mocht Smulders uitgekozen worden voor deze commissie, gaat ze kijken wat de mogelijkheden zijn, om de TT terug te brengen naar het EK en WK. “Als er animo is onder de rijders, wil ik me hier zeker hard voor maken!”

 

Photo: Lou Designs & Photography