Oranje boven

Afgelopen weekend in Zolder, was het Oranje boven voor de Nederlandse rijders. In de Europese ronde drie en vier, was er een dubbel bij zowel de heren als bij de dames. Niek Kimmann pakte het goud bij de heren en wie anders dan Laura Smulders, deed dit bij de vrouwen.

Het was een mooi race weekend, waarin de Nederlandse rijders zich van hun beste kant lieten zien. Beide dagen stonden er dan ook meerdere Nederlanders in de finale bij de Elite Men en Women. Bij de vrouwen is het bijna vanzelfsprekend dat Laura Smulders in die finale staat en hem dan ook nog wint. Maar de Nederlandse heeft al eens vaker aangegeven dat het niet zomaar vanzelfsprekend is. In de BMX kan namelijk alles gebeuren!

En dat laatste zagen we zaterdag in de finale bij de mannen. Jay Schippers haalde een mooie finale plaats en startte op acht naast landgenoot Twan van Gendt. Ook in die finale stonden Niek Kimmann en Mitchel Schotman. Schippers had een goeie start, maar oversprong de eerst jump. De Nederlander vloog hierdoor over zijn stuur en raakte door de klap even buiten bewustzijn. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek Schippers gelukkig niets gebroken te hebben, maar zal wel een tijdje nodig hebben om te herstellen van deze vervelende crash.

Photo: BMX Report

Kimmann wist de finale uiteindelijk te winnen voor de Rus Evgeny Komarov, met op de derde plaats Van Gendt en vlak daarachter Schotman op vier. Zoals gezegd won Smulders de finale bij de vrouwen. De enige die de Nederlandse in die finale bij kon houden was de Australische Saya Sakakibara, zij werd tweede. Judy Baauw werd netjes derde en was blij dat ze eindelijk weer eens op het podium stond.

Zondag werd de vierde ronde gereden en waren de Nederlandse rijders wederom sterk van voren aanwezig. Smulders pakte overtuigend de dubbel en heeft nog geen enkele Europese ronde verloren. Hoe lang kan ze deze streak volhouden? En wie kan haar dit seizoen afstoppen? Dit zijn allemaal vragen die je op dit moment gerust kunt stellen. Want het verschil tussen de Nederlandse en de rest van het veld is op dit moment toch wel duidelijk aanwezig. Dit beloofd veel goeds voor de rest van haar seizoen.

Photo: BMX Report

Bij de heren wist ook Kimman de dubbel te pakken. Daarmee staat zijn teller inmiddels op drie Europese overwinningen. Van Gendt die ook beide dagen de finale haalde moest in de laatste bocht zijn derde plaats afstaan en kwam hierdoor als vierde over de streep. Joris Harmsen ook in de finale, moest genoegen nemen, met een achtste plaats. Harmsen probeerde op het derde stuk nog naar voren te komen, maar kwam niet lekker uit in die laatste bocht en liet het toen maar lopen.

Een geslaagd weekend voor Nederland dus, met mooie overwinningen voor Smulders en Kimmann. De volgende Europese ronde is die in Kampen en ook daar zullen de Nederlandse rijders weer voor het podium gaan!

Photo: BMX Report