Ruitenga met de dubbel voor Nederland

Suela Ruitenga pakt twee Europese titels in Valmiera, Letland. Eerder wist de Nederlandse al de titel te pakken bij de cruisers en later ook de titel op de 20inch in de klasse Women 25 and over. In de overige klassen waren er ook mooie resultaten voor Nederland.

In een finale met vier Nederlandse rijdsters, was het Ruitenga die de winst pakte in de klasse Women 25+. Ze eindigde voor Soraya van Hees en Ellen Jacobs. Een compleet oranje podium dus. De vierde Nederlandse, was Mariska Bosschert. Zij werd zevende in de finale. Een knappe prestatie, want eerder in het seizoen kwam ze ongelukkig ten val en kampte ze een lange tijd met een vervelende hersenschudding. De pechvogel in deze categorie was toch wel de huidige wereldkampioene, Liek Klaus. Klaus kwam eerder op de dag ten val en brak daarbij haar hand en sleutelbeen. Hierdoor zal ze haar wereldtitel niet kunnen verdedigen over een week in Zolder.

Men 25 and over

In de klasse Men 25+ stond de Nederlander, Dorus Brink in de finale. Brink had vrijdag nog de finale bij de cruisers gewonnen, maar wist dat deze finale een zware zou worden. Brink: “Als 40 jarige bij de 25+ klasse rijden, mag je gerust echt zwaar noemen. Ik wist het van te voren, dus ik was er op ingesteld. Ik gokte op een finale en daar was in principe alles mogelijk. Ik kwam hoog uit in de eerste bocht en verloor wat snelheid op het tweede stuk. Maar mijn eerste stuk was goed. Dus voor mij was het een goede training voor het WK. Ik ben uiteindelijk tevreden met mijn vijfde plek. Mijn dag kon sowieso niet kapot, door de finale van mijn zoon!”

Girls & Boys 13 jaar

In deze leeftijdsklasse, stonden Anne Bos en Jayden Drent in de finale. Bos reed een prima finale bij de meiden en eindigde op een mooie tweede plaats, achter Paula Kibare (LAT). Drent reed de finale bij de Boys en kwam op het eerste stuk al snel achterop te zitten. In de eerste bocht probeerde hij nog onderdoor te komen, maar stuitte Drent op een crash. Einde finale voor de Nederlander. Hij werd uiteindelijk zesde.

Girls 14 jaar

In deze klasse heerst de Nederlandse, Lissi van Schijndel. Ze won dan ook met overmacht de finale. Zodra het hek viel was Van Schijndel weg en reed ze gemakkelijk naar de finish. Lola Brekelmans stond ook in deze finale. Brekelmans werd uiteindelijk vijfde.

Lissi van Schijndel Photo: Kersten van Kerckhoven

Boys 14 jaar

Ook in deze klasse stonden wederom twee Nederlanders in de finale. Jason Noordam en Jesse Soede. Laatstgenoemde eindigde helaas op de laatste plaats. Noordam reed iets beter in de finale en behaalde een nette tweede plaats, achter de Deen, Hjalte Bech Feldt. Noordam probeerde het nog op het tweede stuk, maar het mocht niet baten. Hij moest genoegen nemen met zilver.

Photo: Kersten van Kerckhoven

Boys 15 jaar

Wederom een finale met twee Nederlanders aan het hek. Julian Bijsterbosch kwam vanaf plek acht en eindigde op de vijfde plaats. Geen podium voor hem. Vanaf plek vier, startte Jaymio Brink. Brink eindigde wel op het podium. Op het derde stuk had hij een mooie inhaalactie, waardoor hij van plek drie naar twee doorschoot. Brink reed een sterke finale. Een week eerder werd hij ook al Nederlands kampioen in Erp.

Jaymio Brink Photo: Kersten van Kerckhoven

Resultaten Girls & Boys 16 jaar

Girls:

 1. Mariane Beltrando (FRA)
 2. Capucine Favre (FRA)
 3. Mia Christensen (DEN)
 4. Veerle Aukema (NED)
 5. Chloe Brehin (FRA)
 6. Anni Annama (EST)
 7. Laura Davids (NED)
 8. Lauren Anyon (GBR)

Boys: 

 1. Edvards Emils Liberts (LAT)
 2. Tommaso Gasparoli (ITA)
 3. Alexis Pieczanowski (FRA)
 4. Marco Radaelli (ITA)
 5. Roy Kater (NED)
 6. Mathis Carlier (FRA)
 7. Thomas Bergboer (NED)
 8. Leonardo Cassanta (ITA)

Women 17-24

In de klasse Women 17-24 pakte Celine Bron een mooie derde plaats. Een plek waar ze zeer tevreden mee was. De andere Nederlandse in deze finale, was Gerlinda Remmerts. Zij werd zesde.

Men 17-24

In deze finale was het spannend tot het einde. Lang leek het erop dat Rody van den Heuvel, van het BMX Dreamteam, de Europese titel zou binnen slepen. Maar de Nederlander liet zich op de lijn verschalken door de Belg, Joffrey Wouters. Geheel onverwachts… Iets wat Van den Heuvel zelf ook niet meer zag aankomen. Elwin Remmerts, ook in deze finale, kwam niet verder dan de vierde plaats.

Photo: Kersten van Kerckhoven