Schotman klopt teamgenoot van Gendt

De 3 Nations Cup in Ahnatal is voor vele de mooiste wedstrijd van het seizoen. De baan ligt er altijd mooi bij en is al jaren hetzelfde gebleven. Met een niet al te groot deelnemersveld bij de Elite Men, waren het de Nederlanders, Mitchel Schotman en Twan van Gendt die samen voor de eerste plek streden. Met uiteindelijk Schotman als winnaar op het laatste stuk voor zijn teamgenoot Van Gendt.

Het was een warme dag voor de rijders, maar Schotman had zich hier op voorbereid. Hij had genoeg eten en drinken meegenomen en had er zin in. Het was zijn vijfde 3 Nations cup in Ahnatal. Voor hem was de baan dan ook bekend terrein. “Het was een super mooie dag, je wist gewoon dat het warm ging worden. Maar je wist ook dat de omstandigheden voor iedereen hetzelfde zouden zijn.” Gezien het deelnemersveld zag Schotman zijn kansen. De mannen reden moto’s, een halve finale en daarna de finale. “Tussen de races had ik gelukkig genoeg tijd om te herstellen. Ik ben een persoon die het nogal snel warm heeft. Na de moto’s moesten we een tijdje wachten en dan pak je gewoon je rust. In de moto’s ging het lekker. Ik stond met vijf man in mijn moto en in de eerste werd ik tweede. De andere twee, wist ik te winnen.”

Photo: Remco Huvermann

Het ging lekker voor Schotman, hij voelde zich goed. Zijn starts gingen goed en hij wist dat zijn grootste concurrent die dag, zijn teamgenoot Van Gendt was. “Normaal weet ik gewoon dat Twan een stuk sterker is dan mij en om dan van hem te winnen moet er iets gebeuren.” Maar er hoefde niks te gebeuren met Van Gendt. Schotman wist de finale op eigen kracht te winnen en is daar dan ook zeer trots op. “Kijk dat je de finale gewoon op eigen kracht wint en hem niet kado krijgt door een valpartij ofzo, voelt gewoon goed. Ik startte de finale op twee en Twan koos voor plek vier. Ik dacht, we zullen gewoon goed starten. Dat was mijn doel en dan zien we wel.” Tijdens de startprocedure hoorde Schotman naar wat hij denkt een knal en daardoor startte hij eigenlijk te vroeg. Hij dacht in een split second dat hij het verknald had. Maar de random start bleef zo lang uit, dat hij zich kon herpakken en uiteindelijk toch nog een goede start had. “Twan had ook een goede start en ik kon als tweede aansluiten. Op het tweede stuk merkte ik dat ik inliep en bijna tegen hem aan knalde. Op het derde stuk waren we even snel, maar ik sneed de laatste bocht zo scherp aan, van buiten naar binnen, dat ik naast hem kwam te zitten. Het laatste stuk was gewoon goed en ik kwam er niet alleen naast, maar kon er ook overheen.” De finale was Schotman zijn beste ronde van de dag, hij had alles gegeven. “Het mooie was dat Twan naderhand zei, dat hij in de finale ook zijn beste rondje reed. Dus dat maakte de overwinning alleen maar mooier. Dat ik op eigen kracht de winst heb weten te pakken, deed me goed.”

Overige uitslagen

Junior Men:  Junior Women: Elite Women:
1. Thibaut Stoffels Indy Scheepers Bo van Tiggel
2. Stef van Doren Michaela Hajkova Daina Tuchscherer
3. Brian van Eeuwijk Jessie smith Drew Michielsen

 

Photo: Remco Huvermann