Schotman naar het nationaal team

Vandaag werd dan officieel bekend gemaakt, dat Mitchel Schotman volgend jaar zal rijden voor het Nederlands team. Hij zal zijn coach volgen en zich voegen bij de nationale selectie, een droom die hij al sinds kinds af aan koestert en ontzettend veel voor hem betekend. Vroeger keek hij al op tegen de Elite rijders in het oranje, nu is hij daar zelf eentje van en kijkt de jeugd naar hem.

Aan het begin van het seizoen wist het Oegema Fieten team al dat Martijn Jaspers de nieuwe bondscoach zou gaan worden. Dus er was een kans voor Schotman om mee te gaan. Maar daar stond wel tegenover dat hij moest presteren. Schotman: “De wereldbeker in Verona reed ik niet goed en Martijn gaf toen aan, dat als dit mijn plafond is, het niet genoeg was voor de selectie.” Voor de rijder uit Kampen was het de selectie of na het seizoen stoppen. Na Verona was hij zelfs even klaar met fietsen en heeft hij zijn fiets even aan de kant gelegd. Na een week kreeg hij toch weer de drive en zei hij tegen zichzelf dat het beter moest en is toen gaan werken aan zijn seizoen. Schotman reed vervolgens een uitstekend NK, EK en WK, met de Nederlandse titel als gevolg. Een mooie tweede plaats op het EK en een zesde plaats op het WK. Fantastische resultaten, die hem uiteindelijk dat plekje in de selectie opleverde.

De relatie tussen coach en pupil is in orde en Schotman geloofd ook in de werkwijze en programma van zijn coach. “Ik werk de afgelopen vijf jaar met Martijn en vindt het belangrijk dat je geloofd in de methodiek van je trainer. Dus ik verheug me erop om ook de komende jaren weer met elkaar samen te werken.” De Nederlands kampioen is altijd in zichzelf blijven geloven. Zijn Junior jaren waren naar eigen zeggen, behoorlijk slecht. Als Elite is hij harder gaan trainen en na zijn tweede jaar, werd hij opgepikt door het team van Jaspers. Vanaf dat moment is hij samen met zijn coach gaan bouwen. Bouwen aan hetgeen waar hij zo in geloofde. Maar in de sport moet je met geduld en teleurstellingen omgaan en ook voor Schotman waren er moeilijke momenten, waardoor hij twijfelde. Maar zijn coach bleef in zijn potentie geloven en uiteindelijk Schotman ook. “Als je met teleurstellingen naar huis gaat, moet je nu juist de volgende keer harder trainen. Na Verona wilde ik het ook opgeven, maar ben ik daarna toch harder gaan trainen, met uiteindelijk een mooi resultaat.”

Elke sporter stelt doelen, maar niet alleen qua resultaat tijdens wedstrijden. Schotman stelde ook doelen tijdens zijn trainingen. “Mijn doel tijdens de pandemie, was bijvoorbeeld om sneller te starten. Daar heb ik hard aan gewerkt. Trainen om een aantal honderdste van een seconde van mijn tijd af te halen. Zo bleef ik vorig jaar gemotiveerd.” Tijdens het NK zag hij kansen om de Nederlandse titel te pakken en dat doel wilde hij behalen. Maar tijdens het EK lag zijn focus bijvoorbeeld op het behalen van de finale en daar dan zijn snelste ronde van de dag te rijden. Volgens hem een iets minder hard streven, maar dat maakte het resultaat niet minder mooi. Tijdens het WK was het doel gewoon genieten. Genieten van het evenement op Papendal en de gehele ambiance er omheen. Voor nu is het even rust, voordat hij in november zal starten met trainen binnen de selectie. Werken aan nieuwe doelen… “Ik ga gewoon door met waar ik gebleven was, met dezelfde coach, alleen dan nu in een ander team!”