Schotman wint de laatste TC in Klazienaveen

Met de laatste topcompetitie in Klazienaveen, afgelopen zondag, is het seizoen alweer voorbij. Op een droge baan, was het Mitchel Schotman die er bij de Elite Men met de winst vandoor ging. Schotman moest er op het laatste stuk nog hard voor werken, maar slaagde erin om Kevin Spanninga achter zich te laten.

Op de baan van de Rapid Wheels, werd zondag de laatste TC van het seizoen verreden. De baan waar volgend seizoen het NK zal plaatsvinden. Tijdens het NK BMX eerder dit jaar in Erp, kreeg penningmeesteres, Danielle Smit, de vlag overhandigd. In 2015 werd eerder al het NK verreden op de baan in Klazienaveen. Met een nieuw bestuur, wil de club volgend jaar een net zo succesvol NK neerzetten. Smit: “Eigenlijk is deze TC een generale voor ons. Voor dit bestuur is het allemaal vrij nieuw, maar we hebben er vertrouwen in.” De club is trots om het NK 2020 te mogen organiseren en met positieve feedback over de TC in de zak, is de club klaar voor het NK van volgend seizoen.

Maar eerst blikken we nog even terug op de laatste TC… Bij de heren was het Schotman die de winst pakte, voor Spanninga. De rijder van team Oegema TVE, was al de hele dag in zijn nopjes, op de baan in Klazienaveen. In de derde manche was er zelfs nog even een speelmomentje voor Schotman. Hieruit bleek dat hij het naar zijn zin had. In de manches ging het hem dan ook makkelijk af. In de finale moest hij er wel iets harder voor knokken. Spanninga liet op het laatste stuk nog even van zich spreken, maar van een echte aanval was geen sprake. Schotman was duidelijk de sterkste van de dag.

Verhaal gaat hieronder verder

Photo: PeeJee Media

Schotman: “Ik vond het mooi. Eigenlijk was mijn seizoen al voorbij, maar ik vind BMX mooi en wilde gewoon nog een wedstrijdje rijden. De baan ligt op een uurtje rijden voor mij… Ik ben er… Ik heb gewonnen… Vond het een mooie dag en meer kan ik er eigenlijk niet van maken!” Schotman reed dit seizoen voor het eerst alle wereldbekers. De spanningsboog tijdens zo’n wedstrijd is wel even iets anders dan een TC. Maar ondanks dat de spanning minder is, moet de focus toch aanwezig zijn. “Wanneer ik niet gefocust aan het hek sta, kan ik ook zo maar laatste worden. Dat zag je vandaag ook maar weer. Dat Kevin er zo dicht bij zat, als sportklasse rijder, is knap.”

Tijdens de wereldbekers rijdt Schotman nog niet de resultaten die hij zou willen rijden. Maar hij heeft er vertrouwen in dat ook dat gaat komen. “Ik wil gewoon halve finales rijden en dat lukt me net niet. Met halve finales kan je gewoon WK rijden en dat zou ik graag willen.” Op het moment ligt de focus voor Schotman alweer op de winter en met een wereldkampioen in je team, heb je een mooi meetpunt. Schotman: “Het is gewoon vet, om tijdens een training, iemand met een wit shirtje voor je te hebben. Ik ga deze winter alles geven!” 28 December reist het team naar Australië en zal daar zes weken verblijven, voor een trainingskamp en de eerste wereldbekers.

In de nationale ranking werd Schotman ook nog eens tweede, achter Sytse Oegema en voor Rody van den Heuvel.

Junior Men

In een knotsgekke finale bij de Junior Men, was het Odin Verhoog die er uiteindelijk met de winst vandoor ging. Bij de start leek het er op dat Tim Goossens de hole shot zou pakken. Maar Goossens zat in de eerste bocht aan de buitenkant en werd naar buiten gedrukt, waardoor Verhoog onderdoor kon komen. Op de pro sectie moest iedereen nog even in de remmen, waardoor Verhoog zijn koppositie kon behouden. Het zat allemaal wel ontzettend dicht bij elkaar. Op het derde stuk moest de Josh rijder uitkijken voor een actie, maar ook deze actie liep verkeerd af. En zo kon Verhoog zijn winst van de dag pakken. Teamgenoot Brian van Eeuwijk wist de overall titel te pakken, voor Erik Peters en Stef van Doren. Verhoog zelf, eindigde vijfde algemeen.

Photo: PeeJee Media