Smulders bezegeld haar titel in Argentinië

Met nog maar één wedstrijd te gaan, staat Laura Smulders ongenaakbaar bovenaan de ranking. Gisteren won ze haar vijfde wereldbeker overwinning van het seizoen in Santiago del Estero, Argentinië. Judy Baauw staat op de tweede plaats, maar heeft een achterstand van 265 punten.

Tijdens de voorlaatste wereldbeker wedstrijd in Argentinië, laat Smulders wederom zien wie de snelste is dit seizoen. De wereldkampioene domineert het circuit voor het derde jaar op rij. Smulders rijdt een ongekend seizoen. Met reeds drie titels op zak, bekroond ze een perfect seizoen en pakt ze voor het derde jaar op rij de overall titel. Haar dominantie binnen de sport is nog nooit vertoond, ook niet bij de heren en de sport kent toch grote namen. Haar titels komen niet zomaar uit het niets dit seizoen. Smulders heeft voor dit seizoen haar tactiek verandert en dat heeft duidelijk gewerkt. “Ik reed eerst altijd op resultaat, maar dit seizoen heb ik me gewoon gefocust op mezelf. Gedurende het seizoen was ik niet bezig met het rijden van een perfect seizoen. Nee, gewoon ronde voor ronde bezig zijn met mezelf. De focus lag op goede starts maken en lekkere rondjes rijden. Als alles aan de voorkant goed is, komt de rest wel. Maar focus op mezelf was dit seizoen het belangrijkste.” Smulders wist in Argentinië haar vijfde overwinning van het seizoen te pakken. Ze won voor de Amerikaans, Alise Willoughby en de Nieuw-Zeelandse, Sarah Walker.

Photo: Craig Dutton

Vandaag is de laatste wereldbeker van het seizoen, maar de titel kan Smulders niet meer ontgaan. Baauw staat op de tweede plaats met een flinke aantal punten achterstand. De rijdster uit de stal van Bas de Bever, kan haar seizoen vandaag ook bekronen met deze tweede plaats. In de finale gisteren, werd Baauw helaas vijfde. Vandaag moet ze zorgen dat ze de Australische, Saya Sakakibara achter zich houdt, om die tweede plaats vast te houden.

Photo: Craig Dutton

Bij de heren staat ook een Nederlander bovenaan de ranking. Niek Kimmann staat met 895 punten bovenaan. Gevolgd door de Fransman, Joris Daudet op 750 punten. Voor Kimmann zal het niet zo gemakkelijk zijn als voor Smulders vandaag. Volgens de Nederlander heeft hij genoeg aan een 1/8 finale plaats, maar gaat zeker niet voor safe. “Deze baan ligt mij van alle banen het minst. Het is hier allemaal wat krapper en daardoor kan ik mijn snelheid niet echt kwijt.” Het was vechten voor de Nederlander om in de finale te komen. Tijdens de halve finale had hij wat pech met zijn tijd en mocht daardoor pas als vijfde in de finale zijn startplek kiezen. “In die halve reden we elkaar in de weg en daardoor reed ik een slome tijd. In de finale dacht ik, we gaan gewoon vanaf acht. Als we dan als derde de bocht in gaan, is alles nog mogelijk.” Kimmann werd uiteindelijk vierde in de finale. Hij had nog even het gevoel dat hij de race kon winnen, maar werd in zijn actie gehinderd door een Fransman en verloor daardoor snelheid. Kimmann moest genoegen nemen met een plek buiten het podium. Maar pakte wel zijn punten voor het klassement. Vandaag kan hij de titel binnen slepen. “Ik kan niet op safe rijden, er kan nog van alles gebeuren. Ik reken me zeker nog niet rijk. Wanneer ik in de 1/8e sta en 100% op papier de winnaar ben, zal er uiteraard wel een last van me afvallen. Maar we gaan vandaag gewoon racen en ga niet te vroeg juichen.”

Photo: Craig Dutton