Talenten Cup Papendal 2017

Op vrijdag werd de allereerste Talenten Cup verreden op de supercross baan van Papendal. In totaal hadden zich 41 rijders ingeschreven, waaronder 5 dames. Rijders van 15 jaar en ouder mochten hier aan meedoen en er was een serieuze prijzenpot te winnen, voor zowel de heren, als de dames.

De Talenten Cup is een initiatief van de organisatie om jonge rijders te introduceren en de kans te geven een supercross baan te rijden. De rijders startten van de 8 meter heuvel en reden over de dames sectie. De meerderheid van de rijders kwam uit Nederland, maar er waren ook rijders bij uit Frankrijk en Letland. Bij de dames reden er alleen Nederlanders mee en moest Monique van der Valk in de training helaas afhaken. Zo bleven er nog maar vier dames over en reden zij drie manches. De eerste twee manches werden gewonnen door Indy Scheepers en zij was dan ook op weg naar de winst en de prijzenpot. Echter op het eerste stuk in de derde manche, kwam Indy ten val en zag ze haar eerste plaats aan haar neus voorbij gaan. “Het ging eigenlijk gewoon goed en ik won dan ook mijn eerste twee manches. In de derde manche was ik een beetje moe en was ik er niet helemaal bij. Ik strekte me niet volledig uit bij de eerste bult, waardoor ik eraf ging. Ik was wel teleurgesteld, maar ik heb plezier gehad en ook nog een leuke prijs gewonnen.” Volgende week is de tweede wereldbeker in Zolder en ook daar wordt een talenten cup verreden. Indy is van plan om ook daar van start te gaan en een gooi te doen naar de eerste plaats. Op Papendal moest ze deze overlaten aan de andere Nederlandse, Mila Kool. Mila werd twee keer tweede, achter Indy en kwam in de derde manche als eerste over de streep. Hiermee wist ze de Cup te winnen en de prijzenpot van €250. “De races gingen goed voor mij, ik had geen last meer van mijn val van vorige week. Het was uiteraard balen dat Indy was gevallen, ik had het haar ook gegund, maar ben uiteraard super blij met mijn winst.” Op de derde plaats eindigde Amber Walravens.

Photo: Thomas van der Wijngaard

Bij de heren stonden vijf Nederlanders in de finale, maar geen van hen haalde het podium. De winst bij de heren ging naar de 16-jarige Fransman Robin Genestroni. “Ik ben echt ontzettend blij met deze winst. Het was mijn eerste keer op een supercross baan. Ik vind Papendal een mooie baan en had niet verwacht hier vandaag de winst te pakken.” Volgende week in Zolder is de Fransman er niet bij. Hij zou het wel willen, maar zijn coach heeft voor hem andere plannen dat weekend. De baan op Papendal voelde fantastisch volgens de jonge Fransman. Genestroni was ook zeer te spreken over het initiatief dat de organisatie heeft genomen met deze Talenten Cup. De 16-jarige Fransman ging er vandoor met een prijzenpot van €500. Op de tweede plaats eindigde de Let, Edvards Glazers. De andere Fransman Tatyan Lui-Hin-Tsan pakte op de streep uiteindelijk de derde plaats. Het zag er namelijk nog even uit dat Yoeri Tilanus het podium zou gaan halen, maar hij werd op de streep voorbij gereden door de Fransman en werd hierdoor vierde.