Twan van Gendt | Ik had graag geraced

Twan van Gendt is de huidige wereldkampioen en door het virus, mag hij de regenboogtrui twee seizoenen dragen. Iets wat nog nooit eerder voor kwam. Volgend jaar is het WK op Papendal, waar Van Gendt zijn trui zal verdedigen. Het zal een bijzonder kampioenschap worden, op de baan waar hij de meerderheid van zijn carrière heeft getraind en gewoond.

We blikken even terug naar het begin van het seizoen, waar Van Gendt op trainingskamp in Australië was. De Nederlander bereidde zich daar voor op de eerste wereldbekers. Een training met gewichten pakte echter verkeerd uit voor de wereldkampioen en hij ontwrichtte zijn scafoïd, scheurde drie ligamenten en nog enkele andere kleine scheurtjes in zijn hand. Geen fijn begin van een Olympisch seizoen. Op 22 januari meldde Van Gendt; “Ik zal een zware en hectische periode tegemoet gaan, om me te kwalificeren voor de Olympische Spelen.” Want dat was zijn doel… Meedoen aan zijn derde Spelen. Vijf dagen later kwamen de eerste trainingsbeelden alweer voorbij op Social media. De wereldkampioen zat weer terug op zijn fiets, met zijn hand in het verband. Alles om zijn seizoen nog maar enigszins te redden…

Na twee wereldbeker rondes in Australië kwam daar het virus opzetten en alles werd langzamerhand stil gelegd, zo ook de Spelen, het WK en alle overige wereldbekers. Van Gendt die herstellende was van zijn blessure zag dit echter niet als zijn redding.

Was je blij, toen je hoorde dat de Spelen niet door zouden gaan?

Het niet doorgaan kwam natuurlijk niet als een verrassing en de gezondheid van iedereen is het belangrijkst. Mijn programma was echter gericht op de Spelen in 2020 dus ik en mijn begeleidingsteam waren zeker niet blij.

Mogen we stellen dat het virus dit seizoen voor jou een geluk bij een ongeluk is?

Ik sta en stond er in de ranking goed voor, ook na het missen van Worldcups in 2020 door mijn blessure begin dit jaar. In de Worldcups van 2019, na het behalen van het wereldkampioenschap, heb ik laten zien wat ik kon en kan. Ik was er ondanks de blessure dus zeker klaar voor geweest.

Vanaf het begin van het seizoen zat je waarschijnlijk in een modus om zo snel mogelijk fit te worden. Gaf het virus en alle gecancelde races je uiteindelijk rust?

Misschien gaf, of geeft, het anderen rust, maar ik had graag geraced. Niet alleen toen maar ook nu. Ik ga de uitdaging graag op de baan aan, want dat is waarvoor we trainen.

Zie jij jezelf nog op de Spelen van Parijs, of is Tokyo wellicht je laatste Spelen?

Onze focus is op Tokyo. Dat zouden mijn derde Spelen zijn en vier keer is denk wat overdreven. Maar het is net als met BMX: in de finale is alles mogelijk.

Uiteindelijk kregen we ook te horen dat het WK niet door ging. Heeft de UCI jou nog persoonlijk benadert en vertelt hoe het zit met je trui?

Ik ben er trots op om Wereldkampioen te zijn maar dit geeft me geen voorkeursbehandeling. Ik ben rijder in een commercieel team en blijf de trui met trots dragen tot de volgende kampioen.

Volgend jaar is het WK op Papendal, hoe bijzonder is het voor jou om daar je trui te verdedigen?

Eerst naar de Spelen als regerend Wereldkampioen en kort daarna mijn trui verdedigen op Papendal. Hoe mooi is dat! Ik ben er klaar voor om het WK op Papendal te doen, samen met familie en vrienden. Op een wereld accommodatie waar ik een groot deel van mijn profcarrière heb doorgebracht.

We zijn uiteraard benieuwd hoe Van Gendt het zal gaan doen tijdens het WK volgend jaar op Papendal, waar hij zijn titel mag verdedigen. Maar eerst is er nog het NK 2020, wat dit weekend plaats zal vinden op Papendal. En met het wegvallen van Niek Kimman (huidig Nederlands kampioen), is dat een concurrent minder voor de wereldkampioen. De laatste Nederlandse titel voor Van Gendt, was in 2015 op de baan in Klazienaveen. Zondag zullen we weten wie zich Nederlands kampioen 2020 mag noemen.

Photo: Puck Moonen