Update kalender 2021 en kwalificatie-eisen 2022

Per september 2021 geld er een wijziging in de ranking, hieronder meer informatie hierover. Tevens delen we met jullie de geupdate kalender van de tweede helft van het seizoen 2021 en de kwalificatie-eisen voor 2022 en verder. We hopen dat alle wedstrijden op de kalender door kunnen gaan, maar helaas is Corona nog niet weg en zal het afwachten blijven. Alle organisatoren zetten zich in om de wedstrijden door te laten gaan. De kalender is daarom onder voorbehoud van wijzigingen.

Kalender 2021

Voor de wedstrijden in de kalender dien je in bezit te zijn van een wedstrijdlicentie. Behalve voor het NKC, dan mag je ook starten met een startlicentie. De kalender van de afdelingswedstrijden worden via de afdeling bekend gemaakt. Aan deze wedstrijden mag je meedoen met een startlicentie en een nationale licentie.

Tekst gaat onder deze kalender verder
Kalender BMX 2021

Ranking en kwalificatie-eisen 2022

Vanaf september 2021 verandert de NK/EK/WK en ranking en begint iedereen weer met “0 Punten”. In de kalender staat beschreven voor welke wedstrijden punten zijn te behalen voor de wedstrijden NK/EK/WK 2022. Begin volgend jaar zullen zoals gewoonlijk de eisen/reglementen online worden geplaatst, voor welke datum je wat dient aan te vragen en hoeveel renners mee kunnen doen aan deze wedstrijden.

Waarom verandert de ranking?

  • Focus ligt nu te veel op kwalificatie (punten)
  • Plezier moet weer bovenaan voor de jeugd
  • Ranking lijsten zijn te ingewikkeld en lastig uit te leggen en uit te rekenen door de verschillende puntentabellen

Om de druk te verlagen, hebben we met de BMX afdelingen en commissie BMX gesproken, over een nieuwe methode. Deze ranking wordt een pilot voor seizoen 2022. Daarna zal er een evaluatie plaatsvinden en mogelijk bijstellen van regels/richtlijnen.

Voor kwalificatie 2022 telt elke (Nationale/Internationale) wedstrijd gelijk:

  • Afvallers in/na manches krijgen 2 punten. Voordelen: alle deelnemers komen op de ranking lijst, het aantal gekwalificeerde rijders is zo hoog mogelijk, deelname aan wedstrijden wordt gestimuleerd.

Voor kwalificatie 2022 worden afdelingswedstrijden beloond bij deelname. Iedere AK 1 punt, er geldt een max. van 5 punten die meegeteld worden uit AK wedstrijden. Een AK kan een wedstrijd zijn of een andere type ‘wedstrijd/activiteit’.

Kwalificatie NK:               TC’s, 3-Nations NL, NKC en (max. 5) AK’s
Kwalificatie EK/WK:        TC’s, 3-Nations NL/BEL/DUI en UEC NL

De splitsing voor de NK wedstrijden en EK/WK wedstrijden komt voort uit een vraagstuk vanuit de clubs. Op deze wijze zorgen we ervoor dat renners die het NK willen fietsen, alleen in Nederland hoeven te rijden. Voor het EK/WK tellen wel de bovenstaande buitenlandse wedstrijden mee. Binnenkort volgt het nieuwe reglement op knwu.nl. De ranking zal in de toekomst bijgehouden worden via mijn.knwu.nl