Van der Burg en Smulders pakken de titel

Tijdens het Oegema Logistics NK BMX op Papendal waren het Dave van der Burg en Laura Smulders die er met de titel vandoor gingen. Bij de vrouwen was dit geen verrassing, maar bij de heren kan je spreken van een verrassende uitslag.

Laura Smulders pakte haar zesde Nederlandse titel op rij en haar zevende in totaal in de klasse Elite Women. De verwachting is ieder jaar dat Smulders de titel maar eventjes in de wacht sleept. Maar om het toch ook weer ieder jaar te doen, is een klasse apart. Aangezien het dit jaar de enige titelstrijd op de kalender was, had ze deze echt als doel gesteld. Smulders: “Vanaf het eerste rondje had ik een goede start, goed eerste stuk, dominant en snel. Daar was ik echt trots op. We kennen elkaar, we weten waartoe we in staat zijn. We hebben veel samen getraind de afgelopen weken, maar tijdens een wedstrijd heb ik toch altijd wel wat extra’s.” Smulders had naar aanloop van het NK moeite om zich op te laden, maar wist dat het op de dag zelf goed zou komen. “Ik had zin om weer een wedstrijd te rijden. Die wedstrijdspanning mee te maken, dat heb ik gemist dit jaar. En om toch maar weer even die titel te pakken was wel een doel voor dit jaar.”

Photo: PeeJee Media

Tim Goossens pakte een mooie winst bij de Junioren. Als eerstejaars junior kwam dit als een volledige verrassing. Eerste wedstrijd van het seizoen en gelijk moest de junior van de acht meter heuvel. Dit was wel even wennen voor hem. Goossens: “Eigenlijk ging het al met al toch wel goed, had elke ronde gewonnen en voelde me naar de finale toe groeien. Ik zag naarmate de dag vorderde dat ik kansen kreeg.” Uiteraard was de junior enorm blij met zijn titel en kijkt uit naar zijn tweede jaar. Bij de Junior Women stonden er twee meiden op het podium, met als winnares Michelle Wissing.

Photo: PeeJee Media

Bij de mannen was er van te voren ook een favoriet, namelijk de wereldkampioen Twan van Gendt. Met de afwezige Niek Kimmann en Joris Harmsen bleef er weinig concurrentie over voor de wereldkampioen. Van der Burg was de aangewezen persoon om Van Gendt het enigszins lastig te maken. Dat deze twee het sterkste waren bleek de gehele dag. Het was dan ook wachten op een veelbelovende finale. Een finale waarin Van Gendt aan het hek een foutje maakte, Van der Burg een uitstekende start had en Mitchel Schotman kans had op de titel, maar genoegen moest nemen met een tweede plaats. Van der Burg. “Ik maakte in de finale mijn beste start van de dag. Het was echt super spannend. Ik voelde Mitchel opkomen… Gelukkig kon ik hem afhouden. Maar het was zeker spannend.” Van der Burg voelde Schotman komen op het derde stuk. Volgens hem was er geen tijd om te denken, maar volle bak door te gaan. Gelukkig zat hij aan de binnenkant en kon Van der Burg zijn snelheid richting de streep behouden.

Photo: PeeJee Media

Nederlands kampioenen 2020

  • Jason Noordam – Boys 15 jaar
  • Renske van Santvoort – Girls 16 jaar
  • Jaymio Brink – Boys 16 jaar
  • Michelle Wissing – Junior women
  • Tim Goossens – Junior Men
  • Laura Smulders – Elite Women
  • Dave van der Burg – Elite Men
Photo: PeeJee Media