Van der Burg Nederlands Kampioen

Valkenswaard was zijn eerste wedstrijd terug na maanden blessureleed. Ondanks de overwinning, voelde hij zich nog niet 100%. De wedstrijden op Papendal gingen al wat beter en zondag was er in Venlo, de bekroning op het lange wachten. De Nederlandse titel bij de Elite Men voor Dave van der Burg.

Op de baan in Venlo werd afgelopen zondag het Nederlands kampioenschap BMX verreden. We zagen mooie races, met spannende finales. Er waren winnaars, maar ook verliezers. Van jong tot oud werden er kampioenstruien uitgedeeld en de volledige uitslag kun je vinden op www.bmxnederland.nl . Minder spannend was het in de gecombineerde klasse, Junior-, U23 en Elite Women. Vanwege te weinig deelnemers reden zij vier manches. Merel Smulders pakte uiteindelijk de titel in de categorie Elite Women, met op een tweede plek, Danielle Vrenegoor. Kampioen onder 23 werd Renske van Santvoort. Ook in deze klasse maar twee rensters op het podium. Bij de junioren was het Lissi van Schijndel die zich voor een jaar Nederlands kampioene mag noemen.

Foto: PeeJee Media

Junior Men

In de klasse Junior Men konden we genieten van een zinderende finale. Aan het hek stonden meerdere kanshebbers die kans maakten op de titel. Bij de start ging het voor een aantal al gelijk mis, maar voor Jaro van Lier verliep het super. Met kopstart dook hij die eerste bocht in. Op de tweede plek volgde Bart Bakker, met daarachter Hartman. Bakker kon goed volgen en rook zijn kansen. In de laatste bocht ging hij er nog eens goed voor zitten en zette zijn eindsprint in. Op de lijn wist hij zijn fiets voor die van Van Lier te drukken en zo de titel te pakken. Een verrassende winnaar die op het juiste moment in het seizoen, zijn snelheid heeft weten te vinden. Een opsteker voor de rest van de maand waarschijnlijk. Van Lier baalde dat hij op de streep werd geklopt, maar kan tevreden zijn met een tweede plek. Derde werd de rijder uit Kampen, Ryan Hartman.

Foto: PeeJee Media

U23 Men

In deze finale bijna hetzelfde scenario. De persoon die op kop lag in de derde bocht, was uiteindelijk toch niet de winnaar. Pechvogel van de dag, Bart van Bemmelen. Het zag er allemaal goed uit, voor de rijder van het TVE team. Maar op het derde stuk verslikte hij zich en kwam ten val. En van deze duikeling wist Tim Goossens gebruik te maken en reed zo op zijn Nederlandse titel af. Brian van Eeuwijk werd tweede en achter hem eindigde, Boris Brekelmans. Van Bemmelen kon uiteindelijk weer opstaan en zwaaide nog even naar het publiek, waarop zij hem met luid applaus bedankten. Bijna was daar de prolongatie van zijn titel, maar het was hem niet gegund op de baan in Venlo. Goossens was blij met zijn titel en zal het komende jaar met die felbegeerde mouw mogen rijden.

Foto: PeeJee Media

Elite Men

Ook in de klasse Elite Men waren er meerdere kanshebbers. Maar er was er eentje met een missie naar Venlo gekomen. Na zijn lange blessureleed, moest Van der Burg lang aan de kant toekijken en wachten op zijn kansen. Venlo was er eentje om te laten zien dat hij terug is en klaar is voor de komende wedstrijden. De rijder van het nationale team zag er de hele dag al gefocust uit. Hij liet zich niet gek maken. Startend vanaf de binnenkant, had hij een goede start. Met een hole shot reed Van der Burg de finale ‘smooth’ uit. Voor de tweede plaats werd nog even gestreden tussen drie rijders. Maar Justin Kimmann wist op het tweede stuk zijn fiets voor die van Mitchel Schotman te drukken. Die op zijn beurt weer moest afrekenen met Jay Schippers, Nederlands kampioen van vorig jaar. Maar Schippers moest Schotman laten gaan. Hij probeerde het nog op het derde stuk, maar kwam er niet meer langs. Schotman kwam nog een band te kort op de streep voor de tweede plaats. Van der Burg één, Kimmann twee en op een derde plaats, Mitchel Schotman.

Foto: PeeJee Media