Van der Burg wint de eerste TC in Venlo

In Venlo werd zondag de eerste topcompetitie van het seizoen verreden. Dave van der Burg pakte de winst bij de Elite Men en wist zo zijn eerste punten voor de Olympische Spelen bij elkaar te rijden.

De topcompetitie in Venlo was een C1 wedstrijd en hierdoor waren er punten te pakken voor zowel het WK in België deze zomer, als de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Het was een mooie zonnige dag en omdat er punten te pakken waren voor de OS, waren er veel Elite rijders op deze nationale wedstrijd afgekomen. Zowel bij de heren als bij de dames was er een finale met een volle bak. Bij de heren was het Van der Burg die er met de winst vandoor ging. Hij finishte voor Joris Harmsen en Jay Schippers. Van der Burg: “Het is lang geleden dat ik weer eens een wedstrijd won, dus in dat opzicht ben ik blij. Niek was er helaas niet bij, dus ik kan niet zeggen dat er een compleet veld was. Maar we hebben genoeg toppers in het Nederlands team zitten, dus ik moest toch nog flink aan de bak.” Omdat Niek Kimmann al genoeg punten heeft voor de Spelen koos hij er dit weekend voor om te herstellen, richting de Europese rondes in Zolder over twee weken. Van der Burg komt terug van een blessure en kon de punten goed gebruiken. “De baan lag er goed bij en het was mooi weer. Het was een leuke wedstrijd.” Volgende week in Baarn is ook een C1 wedstrijd, maar dat is nog teveel voor de Nederlander. “We hebben Verona gefietst, nu deze in Venlo en over twee weken zijn de Europese rondes in Zolder. Week later is weer de wereldbeker in Manchester, dus volgende week pak ik even een momentje om te herstellen en me echt klaar te maken voor de serieuze wedstrijden.” Van der Burg geeft aan het mooi te vinden dat er C1 wedstrijden zijn in eigen land. Dit is voor Nederland als land, gunstig voor de landenranking. Volgende week in Baarn slaat de Nederlander dus over… “Ik begin al wat ouder te worden, dus ik sla er eentje over. Maar ik denk dat er nog genoeg van ons team aanwezig zullen zijn.”

Bij de dames ging de winst naar Laura Smulders, al moest ze er deze keer wel voor werken. “Voor de finale moest ik nog even mijn band maken en achteraf maar goed ook, ander had ik een mooie battle met Judy gemist. In de finale maakte ik een slippertje aan het hek en moest ik daarna behoorlijk aan de bak.” Het was Judy Baauw die voor Smulders de eerste bocht inging. Maar de wereldkampioene kon op het derde stuk haar slag slaan en in de laatste bocht, was ze er alweer voorbij. De winst was dus voor Smulders, op de tweede plaats eindigde Baauw en op drie Merel Smulders.

Photo: PeeJee Media

In de klasse Junior Men ging de winst naar Bart van Bemmelen. Hij won de race voor Stef van Doren en Joesry de Groot. Van Bemmelen is zijn seizoen goed begonnen. Eerder won hij in Verona al beide dagen en in Venlo wist hij wederom te overtuigen. In deze vorm belooft het veel goeds voor dit seizoen. De Nederlander is bezig aan zijn tweede jaar als Junior.

Photo: PeeJee Media

De absolute pechvogel van dit weekend was toch wel Kevin van de Groenendaal. Er waren in Venlo meerdere valpartijen en een paar ook met serieuze blessures, maar die van Van de Groenendaal was er toch echt wel eentje, met serieuze gevolgen. In de manches ging het op de Pro Sectie mis, hij kwam hard ten val en greep meteen naar zijn knie. Tegen de EHBO medewerkers gaf Van de Groenendaal ook meteen aan, dat het niet goed zat. Even later werd hij met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd, waar uit de röntgen foto’s bleek, dat hij zijn kruisband had afgescheurd. De bedoeling was om hem vandaag meteen te opereren, maar omdat zijn knie nog steeds opgezwollen was, is deze operatie uitgesteld naar volgende week. Diagnose van het ziekenhuis is, dat Van de Groenendaal zijn kruisbanden en buitenste knieband zijn afgescheurd. Het herstel hiervan zal maanden gaan duren.