Wereld kampioenschap BMX 2017 | Challengers

In Rock Hill, USA werd gisteren het wereldkampioenschap BMX verreden. Voor Nederland stonden er drie rijders in de finale. Beste resultaat van de dag was er voor de Brabantse, Indy Scheepers. Zij won het zilver bij de Girls 16 years.

Het ‘Novant Health BMX Supercross Track’ was gisteren het podium voor het WK BMX Challengers. Voor Nederland stonden er 38 rijders aan de start. Het zou een lange dag worden, met maar liefst 140 motos. Na de motos werd er over gegaan naar de knockout fase. Voor sommige was er zelfs een 1/16e finale. Dus de rijders wisten dat ze aan de bak moesten. Voor velen is het wereld kampioenschap de wedstrijd van het jaar. En hoewel Nederland een sterk land is, lag het niveau wel erg hoog. Al snel moesten we afscheid nemen van verschillende rijders. Naarmate de finales dichterbij kwam, werd het veld met Nederlanders steeds dunner.

Boys 16 jaar

Kanshebbers bij de Boys 16 jaar zijn normaliter op papier, Nederlands kampioen, Joesry de Groot en Bart van Bemmelen, rijder van het nationale talententeam. Maar De Groot kwam in de 1/16e finale ten val en Van Bemmelen liet het liggen in de kwart. Nee, het was een andere Nederlander die het in deze klasse uitstekend deed op de baan in Rock Hill. Pieter van Lankveld, rijder voor het Talent BMX Team, wist zich netjes te kwalificeren voor de finale. “Een finale plaats was van te voren mijn doel!” De Nederlander reed een uitstekende dag en sloop geruisloos naar de finale. Van Lankveld had in de halve finale nog het geluk van een valpartij, maar ook dat hoort bij BMX. Zijn doel was bereikt, een finale op een WK. De Nederlander startte in die finale op plek vijf en moest op het eerste stuk de rest voor laten gaan. In de eerste bocht zocht Van Lankveld de drukte op en botste hierdoor op een andere rijder. De Nederlander kwam hierdoor ten val en daarmee was zijn finale dan ook direct voorbij. Jammer, maar Van Lankveld kijkt toch tevreden terug op zijn WK. De Nederlander kwam uiteindelijk als achtste en laatste over de streep.

Photo: Jerry Landrum

Girls 16 jaar

Bij de Girls 16 jaar, stonden maar liefst twee rijdsters in de finale. Nederlands- en Europees kampioene, Indy Scheepers, had de beste papieren. Zij rijdt het hele seizoen al op grote afstand van de rest. In de finale moest de Nederlandse echter haar meerdere erkennen in de Nieuw-Zeelandse, Jessie Smith. De Nieuw-Zeelandse reed op grote afstand van Scheepers en de Nederlandse liet weer een gat vallen naar de rest. Na de wedstrijd moest Scheepers er meteen vandoor. Scheepers moest haar vlucht halen, want ze vloog meteen na de wedstrijd terug naar huis. Gezien het beeld van de finale, was de tweede plaats het hoogst haalbare voor de jonge BMX’ster, die volgend seizoen de overstap zal maken naar de Junior Women. De andere Nederlandse in de finale, was Sam van Oss. Zij had het van te voren niet verwacht, dat ze een finale zou rijden. “Het niveau lag zo hoog hier! Naarmate de halve finale dichterbij kwam, dacht ik dat het er misschien wel in zou zitten. Maar dit had ik van te voren zeker niet verwacht!” Van Oss is dan ook tevreden over hoe haar dag is verlopen. De Nederlandse sloot haar WK af, met een mooie vijfde plaats.