WK Zolder 2019 | Het begin van de week

Deze week werd in Zolder het wereldkampioenschap BMX verreden. Het WK in Zolder was het drukste ooit. Vanuit Nederland waren er ook vele inschrijvingen. En na de eerste twee dagen stond Nederland bovenaan in het medaille klassement.

Na twee dagen van landentrainingen, was het dinsdag dan eindelijk zover. Het WK ging van start met de cruisers op de eerste dag. Een dag waar Nederland veel medailles zou binnen harken. In totaal won Nederland zes gouden medailles op de eerste dag. Annemarijne Mohlmann won goud in de klasse Women 17-29. In deze klasse stonden maar liefst zeven Nederlandse dames in de finale. Mohlmann: “Er zaten veel Nederlandse dames in de finale waardoor je een goede inschatting kan maken van hun capaciteiten, maar ook je eigen capaciteiten. En natuurlijk is dit bijzonder! Laat maar weer eens zien op welk niveau wij in Nederland zitten in die klasse.” Toen Mohlmann haar finale zag, wilde ze hem winnen, voor minder dan dat deed ze het niet. “Als ik dus niet vanaf het begin op kop zou rijden, wist ik al dat ik risico’s zou gaan nemen. Plek twee, acht of vallen, had voor mij allemaal dezelfde lading.” Omdat ze haar concurrenten goed wist in te schatten, koos ze in de finale voor plek één. Maar met een mindere start, moest Mohlmann in de achtervolging. “Alles of niets… Dus vanaf bocht één was het azen. Hier lukte mijn aanval niet, dus toen was het wachten op het moment. In de tweede bocht was ik bang haar kwijt te raken, waardoor ik nog gebrander werd en in de laatste bocht moest het toen gebeuren. Ik stak hem onderdoor, eigenlijk zonder na te denken. Wat totaaaaal niks voor mij is, want ik denk altijd teveel na. Het laatste stuk had ik goed getraind tijdens een trainingssessie, georganiseerd door Sharon van der Kolk (props voor haar). Dus uiteindelijk heb ik de finale gewonnen op techniek op het laatste stuk.”

Photo: Craig Dutton

Men 17-24

Een andere gouden medaille winnaar in de cruiser categorie, kwam als een duveltje uit een doosje. Kevin Elbers wist zijn winst te pakken op het laatste stuk en verraste vriend en vijand. “Na het winnen van de achtste, de kwart en de halve, was ik klaar voor de finale. Hierin wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten en hield daarom vast, aan startpositie zes. Ik had een mindere start, waarna ik toch als tweede uit de eerste bocht kwam. Ik voelde dat ik steeds dichterbij kwam en kon op de laatste bult naar de winst rijden.”

Men 25-29

De klasse Men 25-29 is het terrein van de Nederlander Robin van der Kolk. De Nederlander domineert het BMX al jaren en wint titel na titel. Voor het WK had Van der Kolk aangegeven, dat dit zijn laatste zou zijn. Het mooiste zou dan ook zijn dat hij zijn titels kon verdedigen en op zijn hoogtepunt kon stoppen. Van der Kolk: “De kwart zat ik ook al bij Klavs Lisovskis en toen pakte ik hem op het eerste stuk. Echter ging die in de finale nog een tandje harder, waardoor ik aan moest sluiten in bocht één en daardoor behoorlijk achter lag. Op het derde stuk merkte ik dat ik inliep en moest ik opnieuw in een split-second een plan bedenken voor de laatste bocht. Deja-vu naar WK Baku vorig jaar, met dezelfde rijder. Uiteindelijk maakte Lisovskis een fout op de triple, waardoor ik die actie niet af kon wachten, maar direct uit moest voeren en naast hem kwam. Die exacte bocht heb ik de afgelopen periode, tijdens clinics die ik gaf in Zolder, vele malen uitgelegd hoe ze die moesten doen. Om hem dan zelf uit te voeren op het belangrijkste moment van de dag en daarmee voor de twaalfde keer Wereldkampioen ben geworden, geeft een heerlijk gevoel!”

Photo: Craig Dutton

Men 40-44

Dorus Brink won de wereldtitel in de klasse Men 40-44. De Nederlander deed dit met overmacht. Het was genieten om Brink op de cruiser te zien. Op het eerste stuk pakte de Nederlander zijn winst en stond deze niet meer af. Brink: “Het geheim zit in het plezier, dat ik nog altijd heb, wanneer ik op de fiets zit. Ik wil nog altijd de strijd aan gaan, om een titel te winnen. Want het blijft gewoon mooi.”

Photo: Craig Dutton

Men 45-49

In de finale Men 45-49, stond de Nederlander, Jeffrey Bignell. De Nederlander werd in deze finale tweede van de wereld. Bignell: “In de Finale had ik niet de beste start van de dag, of de ‘Pink Panther’ had een net iets betere start. Ik moet wel echt zeggen dat ik gesloopt was door het weer. Na de start stoorde hij me uiteraard, had ik ook gedaan in zijn schoenen. Hierdoor versnelde ik minder goed en werd ik enigszins ingesloten bij de start. Zoals ik het zie, heb ik met de start de eerste plaats verloren. Maar in de eerste bocht heb ik de tweede plaats gewonnen. Normaal ben ik niet blij, met een tweede plaats. Maar in dit geval vind ik dat ik een tweede plaats gewonnen heb. Al met al, dus zeer tevreden met dit resultaat.”

Photo: Craig Dutton

Dag 2

Op de tweede dag van het WK was het de beurt aan de ‘kleintjes’. Ook hier was er wederom Nederlands succes. Nederland pakte op de dag maar liefst drie keer goud en twee keer zilver. Lieke van der Aa won het goud in haar klasse, zowel als Deon Goorman en Guus Klinker. Van der Aa won eerder al het Nederlands kampioenschap en nu dus de wereldtitel. Ze heeft dit volgens eigen zeggen, allemaal te danken aan haar coaches. “Zij hebben geholpen koud te blijven, want het was heel warm. Ik kreeg heel veel water mee. En ze vertelden hoe ik moest rijden. Van mijn coach moest ik op de eerste bult springen om meer snelheid te maken, waardoor je niet zo hard meer hoeft te trappen. Door een goed bochtje te rijden kwam ik vooraan.”

Zilver was er deze dag voor Julie van den Ham en Gian van Aarle. De zevenjarige Van den Ham viel nog in haar eerste moto, maar wist zichzelf te herpakken. In de finale fietste ze naar een welverdiende tweede plaats.

Medaille overzicht dag 1 & 2

GOUD ZILVER BRONS
Annemarijne Mohlmann Suela Ruitenga Lynn Blewanus
Rebecca Neus-Wichman Sharon van der Kolk Soraya van Hees
Kevin Elbers Maddox van Deene Wendy Bron-Dekker
Robin van der Kolk Jeffrey Bignell Rick Bok
Jurg Meijer Julie van den Ham
Dorus Brink Gian van Aarle
Lieke van der Aa
Deon Goorman
Guus Klinker