WK Zolder 2019 | Hoe het eindigde

Het WK in Zolder was niet alleen het drukste WK ooit, maar ook het warmste. Op de derde dag werden er zelfs extreme maatregelen getroffen vanwege de enorme hitte. Een pauze werd ingelast en de wedstrijd werd pas in de avond hervat.

Het was een enorme warme week. De organisatie had dan ook verschillende maatregelen getroffen om de hitte te bestrijden. Er waren verschillende tappunten, waar men water kon tappen en bij de ingang was een watergordijn geplaatst waar men onderdoor kon lopen. Ondanks de voorzorgsmaatregelen, waren er donderdag meerdere ongevallen en niet alleen op de baan. Het was een chaos… Ambulances hadden het druk, want er was een code rood in heel België. In overleg met de UCI, organisatie en ministerie van volksgezondheid is besloten om de wedstrijddag te staken en deze in de avond te hervatten. Petra Kuitert, Chef d’ Equipe: “We moesten iedere keer wachten, omdat er niet genoeg ambulances waren. Dat gebeurde een paar keer, met een kleine pauze. Uiteindelijk is het evenement dus stil gelegd. De wedstrijd zou om 1830u weer hervat worden. Het was gewoon onverantwoord.” De rijders waren er in eerste instantie niet mee eens, er was heel veel rumoer. Maar uiteindelijk was er toch ook begrip voor dit besluit. “Het was niet zeker of we alle finales konden rijden. Mocht dit het geval zijn, dan zouden ze de punten tellen en daar zou dan een kampioen uitkomen. Uiteindelijk was er weer overleg en is er toen besloten, dat als om 2030u de halve finales konden gereden worden, ze de dag zouden afmaken.” Gelukkig was dit laatste het geval en kon men gewoon de finales rijden. Het was aanpassen die dag… Rijders zochten hun hotels op en zorgden ervoor dat ze verkoeling kregen.

Finales

Lissi van Schijndel

In de avond werden de races weer hervat en voor sommige was dit geen probleem, maar andere hadden problemen om terug in het ritme te komen. Lissi van Schijndel had hier geen problemen mee. De Nederlandse reed wederom een sterke finale en wist gemakkelijk de wereldtitel te pakken in de klasse, Girls 14 jaar.

Women 25+

In de klasse Women 25+ was het een volledig Oranje podium. Ellen Jacobs wist goud te pakken, voor Annemarijne Mohlmann. Suela Ruitenga werd derde in deze klasse. Jacobs: “Dit was de meest vreemde wedstrijddag die ik ooit heb gereden. Voor de derde manche, kregen we te horen dat de wedstrijd na de kwart finale zou stoppen. Later op de dag zou er verder gegaan worden. Omdat de vrouwen 25+ meteen halve finale hadden, zouden wij wel onze halve finale rijden. Op een of andere manier zou hier dan een wereldkampioen uitkomen. Na de manches was er de pauze. Uiteindelijk kwam het bericht dat, als de wedstrijd voor 20.30 uur de halve finale zou hebben bereikt, alles normaal werd verreden. Gelukkig is dit gelukt, want hoe kan je een wereldkampioen hebben zonder dat de wedstrijd volledig verreden is? De finale was voor mij natuurlijk geweldig. Een goede start. Bijna eraf op het laatste stuk, maar gelukkig genoeg voorsprong om te winnen. Het was wel een vreemd gevoel dat de prijsuitreiking de volgende dag zou zijn.”

Jacobs kende een lange dag, een dag met veel pauzes, de hitte en de hervatting ‘s avonds. “Vlak voor onze tweede manche heeft de wedstrijd meer dan een uur stil gelegen in verband met de EHBO. Toen begon ik de hitte wel te voelen. Ik probeerde rustig te blijven en goed te drinken en te eten. Dit lukte goed. Toen kwam het bericht van de ingekorte wedstrijd. Het was even balen. Maar ik had voor mezelf de knop snel omgezet. De rondjes die we nog gingen fietsen, zou ik gaan rijden als een finale en dan wel zien, waar we zouden eindigen. In de pauze ben ik naar onze caravan gegaan en heb ik verkoeling gezocht in ons kleine zwembadje. In het zwembad heb ik wat pasta gegeten en goed gedronken. Daarna ben ik weer op tijd naar de baan gegaan, omdat het mij niet zou verbazen als het schema weer veranderd zou worden. Eenmaal bij de baan heb ik gedaan wat ik normaal ook gedaan zou hebben, ontspannen, eten en drinken, los fietsen en daarna weer klaar maken voor de halve finale.”

Photo: Craig Dutton

Dag 4 en tevens laatste dag

Op de laatste dag was er ook goud voor Nederland. Kevin Spanninga wist zijn titel te prolongeren in de klasse, Men 17-24. Rody van den Heuvel werd in deze klasse tweede, voor Kevin Elbers.

Photo: Craig Dutton

Robin ‘Robba’ van der Kolk

Robin van der Kolk wilde op deze dag zijn titel op de 20inch prolongeren. Van der Kolk won eerder al de cruisers en wilde zijn carrière afsluiten met de winst op de 20 inch. Helaas ging dit niet door voor de Nederlander… Hij moest genoegen nemen met een zilveren plak, achter de Brit, Cal Strickland. “Had het einde van mijn carrière beter willen afsluiten, maar ik ben tevreden met mijn tweede plaats. Ik ga mij nu richten op educatie binnen BMX voor trainers, rijders en ouders om de sport een positieve boost te geven.”

 

GOUD ZILVER BRONS
Lissi van Schijndel Yvette de Waard Joyce Bax
Ellen Jacobs Annemarijne Mohlmann Suela Ruitenga
Kevin Spanninga Jesse de Veer Julian Bijsterbosch
Rody van den Heuvel Kevin Elbers
Robin van der Kolk Rick Bok

Medaile Klassement

Met totaal 32 medailles sluit Nederland het WK winnend af. Voor het tweede jaar op rij weet Nederland de meeste medailles bij elkaar te rijden.