Frank Heijne | Trainen zonder doel is een stuk lastiger

Begin maart werd het duidelijk dat het virus niet alleen China in haar ban had, maar dat ook Nederland eraan moest geloven. Door de regering werd een intelligente lock down afgeroepen en wedstrijden werden afgelast. Binnen blijven was het motto en ook de banen gingen op slot. Het zag ernaar uit dat het seizoen 2020 voorlopig op slot zat.

Grotere evenementen werden afgelast, zoals de Olympische Spelen en recentelijk nog het WK. Het zag er somber uit voor de BMX wedstrijden. Intussen is er al iets meer bekend en zijn er hier en daar wat concept datums naar buiten gebracht. Maar lang zag het seizoen er maar somber uit. Het harde werken in de wintermaanden hing aan een zijden draadje, vanwege het virus. Mensen leefde in onzekerheid en voor een atleet of vereniging zal dit niet anders zijn geweest. Want sport is passie en velen leven voor de sport. Hoe ga je hier mee om… Dit vroegen wij aan Strength & Conditioning Trainer – Topsport Noord Coach RTC-BMX Noord/Oost, Frank Heijne.

Hoe lastig is het om als atleet om te gaan met het virus en geen doel te hebben? Banen gaan dicht, wedstrijden worden afgelast en alles omtrent het seizoen is onzeker.

“Uiteindelijk hebben wij als BMX fanaten toch nog het geluk dat we in het najaar waarschijnlijk nog een aantal wedstrijden mogen mee pakken. Wij hebben halverwege maart nog een succesvol trainingskamp afgesloten in Frankrijk. De rijders waren klaar voor het seizoen en hadden veel zin om wedstrijden te rijden, maar op de terugweg naar Nederland kregen we te horen dat de boel op slot zou gaan. Voor de eerste twee weken was het voor mij als coach en de rijders onzeker, wanneer we het wedstrijdseizoen weer zouden gaan opstarten. Maar uiteindelijk waren de vooruitzichten zo slecht dat we het roer moesten omgooien. Als mens is het zeer begrijpelijk dat we deze stappen moesten maken, maar als sporter is het natuurlijk heel jammer dat je na zo’n lange voorbereiding niet de progressie kan laten zien waar je zo hard voor gewerkt hebt.”

Wat kun je doen als atleet om fit te blijven, stel dat er weer een wedstrijd is, terwijl je de faciliteiten niet hebt? Geen baan om op te trainen en de fitnessscholen die niet open zijn?

“Trainen zonder doel is natuurlijk een stuk lastiger dan dat je leuke wedstrijden in het vooruitzicht hebt. We zijn wel gezamenlijk blijven trainen via online kracht & conditie trainingen. Wat op zich wel goed verliep, maar verre van ideaal was. Een aantal rijders kon de knop goed omzetten, maar er waren ook een aantal rijders die moeite hadden om zonder enig doel toch te blijven trainen. Ik heb aangegeven dat het vooral een manier is om gezond en fit te blijven wat in principe elk mens op de aarde zou moeten doen. Vooral als je kijkt naar de dodental cijfers rondom Corona zie je dat vooral ook mensen met een zeer ongezonde leefstijl uiteindelijk kwamen te overlijden. Nu is het geen vast gegeven dat gezonde mensen niet kunnen overlijden aan bijvoorbeeld een corona virus, maar je kan wel beter bacteriën en virussen buiten de deur houden. We hadden drie momenten per week waarin we via een Zoom verbinding, een kracht & conditie programma volgden. Ik kon iedereen zien bewegen en kon aanwijzingen geven wat goed, of wat fout ging. Ondanks dat het soms moeilijk was om te motiveren voor zo’n training, gingen ze er wel 100% voor en daar plukken we nu de vruchten van. Daarnaast volgden de rijders in eigen hun eigen tijd nog een sprint programma.”

Uiteindelijk kwam daar het nieuws dat men weer mocht gaan sporten (op de baan), hoe is dat dan? En hoe is het als coach om dan die baan weer op te gaan, terwijl je niet weet wanneer de eerste wedstrijd is?

“Bij onze eerste baantrainingen was het vooral weer genieten dat je weer op de baan mocht fietsen. Geen programma, maar gewoon lekker fietsen. We kregen kort geleden te horen dat de Europese rondes in september zouden gaan starten en het Europees kampioenschap in oktober is. Vanaf dat moment zijn we ons langzaam weer gericht gaan voorbereiden op de wedstrijden.”

De UEC heeft zijn kalender vrijgegeven en uiteraard is daar nog niets zeker van. De lokale instanties hebben hier het laatste woord in. Maar als we ze mogen geloven, dan worden begin oktober de Europese kampioenschappen verreden. Hoe is dit voor een atleet, zonder wedstrijdritme, om dan een EK te rijden? Hoe kan je je hier op voorbereiden?

“Je kunt beter goed voorbereid zijn op wedstrijden die misschien niet doorgaan, dan niet voorbereid zijn op wedstrijden die wel doorgaan. Natuurlijk is het wel lastig om weer opnieuw te beginnen, met een intense voorbereiding, zonder dat je zeker weet of de wedstrijden door gaan. Maar uiteindelijk zijn de rijders gemotiveerd om zich optimaal voor te bereiden, ondanks dat er ook trainingen tussen zitten die minder leuk zijn. Ik heb regelmatig individuele gesprekken met de rijders hoe ze zich voelen en wat hun motivatie is om te trainen. Aan de hand daarvan kan ik het programma dusdanig sturen dat de motivatie hoogt blijft om te trainen.”

Met trainer/coach Heijne aan het roer is het RTC Noord/Oost voorbereid op een eventueel begin van het seizoen. Hopelijk worden de geplande races ook daadwerkelijk verreden en kunnen we dit seizoen toch nog twee kampioenschappen gaan beleven. Het Nederlands- en Europees kampioenschap wat uiteraard DE wedstrijd van het seizoen zal worden, aangezien het WK is afgelast. De geplande datum voor het EK is begin oktober in Dessel en informatie hierover vind je op de UEC website. Wanneer er meer nieuws is omtrent de nationale wedstrijden, zal dit uiteraard worden gedeeld. Voor een voorlopig ‘concept’ kalender, klikt u hier, met een voorlopige datum van het NK op 11 oktober 2020.